Connect with us

Un nou contract câștigat de turci! 25 de autobuze electrice la Iași, finanțare prin PNRR

92 - Moldova Invest

Iași

Un nou contract câștigat de turci! 25 de autobuze electrice la Iași, finanțare prin PNRR

Primăria Iași va achiziționa noi autobuze electrice cu finanțare din PNRR, iar furnizorul selectat este tot o companie turcească

La licitația organizată în acest scop, Primăria a primit două oferte de la 2 societăți cu acționari din Turcia, și anume Anadolu și Bozankaya.

În același timp, două alte licitații privind transportul public, și anume achiziția a 18 tramvaie și demolarea depoului Dacia, încă își așteaptă câștigătorii.

Cele două companii care au depus oferte pentru furnizarea de autobuze electrice au avut experiență anterioară de colaborare cu orașul Iași.

Anadolu a furnizat autobuzele ISUZU acum aproximativ 7 ani, achiziționate de Primărie cu ajutorul unui împrumut, în timp ce Bozankaya a livrat 16 tramvaie noi, finanțate din surse europene.

Achiziția propusă acum se referă la un număr de 25 de autobuze electrice, evaluat la aproximativ 60 de milioane de lei (fără TVA), ca parte a unui proiect finanțat prin PNRR. Pe lângă vehicule, contractul include și instalarea a 25 de stații de încărcare lente și 8 stații de încărcare rapidă.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate minimă de transport de 50 de pasageri, cu cel puțin 24 de locuri pe scaune

Durata minimă de funcționare a acestor vehicule va fi de 15 ani, iar acestea vor putea fi utilizate fără a necesita reparații generale timp de cel puțin 8 ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deputatul Sorin Năcuță: „A fost desemnat antreprenorul pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași”

Bateriile electrice trebuie să aibă o durată de utilizare minimă de 5 ani, în conformitate cu specificațiile tehnice.

Ofertele depuse de companiile Anadolu și Bozankaya vor fi supuse evaluării până la sfârșitul lunii septembrie, iar contractul de furnizare ar putea fi încheiat în luna octombrie.

În prezent, parcul auto al Companiei de Transport Public (CTP) din Iași include 44 de autobuze electrice, dintre care 20 au fost furnizate de Solaris (Polonia) și 24 de vehicule au fost achiziționate de la BMC Truck & Bus (România).

Primăria Iași a lansat o licitație pentru achiziția a 18 tramvaie noi, având o lungime de 22 de metri, cu finanțare din PNRR. Companiile PESA din Polonia și Bozankaya din Turcia sunt concurenții în această licitație.

Termenul de evaluare a celor două oferte este stabilit pentru data de 21 septembrie, cu toate că decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) este încă așteptată.

 PESA a depus o contestație solicitând descalificarea Bozankaya din licitație

Motivul invocat de PESA în contestație se referă la faptul că garanția de participare depusă de Bozankaya ar fi afectată de “nulitate absolută”, și prin urmare, Primăria ar fi trebuit să respingă oferta companiei turcești.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primăria Comunei Miroslava a obținut o finanțare de 2.087.771 lei pentru extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public

Argumentul adus de polonezi se bazează pe faptul că Bozankaya a apelat la o instituție bancară din Croația, care nu ar fi notificat Banca Națională a României (BNR) cu privire la furnizarea de servicii în România, conform prevederilor legale.

De asemenea, instituția bancară respectivă nu se află pe lista BNR a instituțiilor de credit autorizate să ofere astfel de garanții în România.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția tramvaielor este de peste 177 de milioane de lei

Valoarea totală a contractului pentru achiziția tramvaielor se cifrează la peste 177 de milioane de lei, fără TVA. După semnarea contractului de furnizare, se estimează că primul tramvai va ajunge în Iași într-un interval de timp de cel mult 15 luni.

Ulterior, noile vehicule vor fi livrate la un interval de 3 luni.

Conform specificațiilor din documentația de licitație, tramvaiele trebuie să asigure o capacitate minimă de transport de 135 de locuri în total, dintre care cel puțin 30 trebuie să fie scaune fixe, nerabatabile, și să includă cel puțin 5 locuri de tip “low floor“, în plus față de locul pentru vatman.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Aeroportul Bacău oferă 200.000 de euro companiilor aeriene pentru redeschiderea rutelor

Producătorul are posibilitatea de a adăuga mai multe locuri pentru călători prin montarea de scaune rabatabile.

În ultimii ani, orașul Iași a achiziționat un total de 32 de tramvaie noi, dintre care 16 au fost furnizate de către PESA în cadrul unei licitații organizate de Ministerul Dezvoltării, iar celelalte 16 au fost livrate de către Bozankaya în cadrul unei licitații organizate de Primărie.

Cu toate acestea, nu toate aceste vehicule se află în prezent în circulație. Primăria Iași are în derulare o altă licitație, cu o valoare estimată de aproximativ 3 milioane de lei, pentru demolarea depoului Dacia, care include 17 construcții.

Această acțiune este necesară în contextul planurilor municipalității de a amenaja un nou depou, proiect finanțat cu aproximativ 200 de milioane de lei, obținuți prin intermediul Banca Europeană de Dezvoltare și Reconstrucție.

Licitația pentru demolarea depoului a întâmpinat dificultăți, deoarece două companii au contestat rezultatele procedurii.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) le-a dat dreptate acestor companii, ceea ce a determinat Primăria să reevalueze ofertele.

Un nou raport de procedură ar putea fi emis în zilele următoare pentru a soluționa această situație.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top