Connect with us

Investiții de 590 de milioane de euro pentru modernizarea industriei alimentare

programul investalim - Moldova Invest

Romania

Investiții de 590 de milioane de euro pentru modernizarea industriei alimentare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Prin noul program implementat de Guvern, se vor aloca fonduri în valoare de 590 de milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare

Lansarea oficială a programului, denumit “INVESTALIM“, este programată pentru data de 27 octombrie. Scopul acestui proiect este de a sprijini financiar producția internă de bunuri alimentare, facilitând astfel atât fermierii, cât și procesatorii din acest domeniu.

Prin intermediul Programului “INVESTALIM”, se va oferi posibilitatea fermierilor și procesatorilor de a înființa și moderniza unități de procesare în sectoare care prezintă deficiențe, precum prelucrarea și conservarea cărnii, industria peștelui, procesarea cartofilor, domeniul prelucrării fructelor și legumelor, producerea sucurilor din fructe, fabricarea brânzeturilor, a uleiurilor, a produselor de morărit, a pâinii sau a zahărului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   6 alimente au fost excluse de pe lista produselor cu adaos comercial plafonat, două au fost adăugate. Care sunt acestea?

Pentru a fi eligibile în cadrul Programului INVESTALIM, investițiile trebuie să îndeplinească următoarele criterii principale:

a) să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, echivalentul a aproximativ 500.000 euro;
b) să demonstreze eficiența economică și viabilitatea pe toată durata implementării investiției și încă 5 ani de la finalizarea acesteia;
c) să îndeplinească indicatori cantitativi și calitativi stabiliți;
d) să contribuie la dezvoltarea regională, prin plata de taxe și impozite la bugetul consolidat al statului și la bugetele locale, pentru perioada implementării investiției și încă 5 ani de la finalizarea acesteia;
e) să genereze un efect multiplicator măsurabil în economie, atrăgând alte investiții conexe și promovând dezvoltarea furnizorilor locali de produse și servicii.
f) întreprinderea are obligația de a menține în funcțiune investiția inițială realizată, pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la finalizarea acesteia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Program de 250 milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice în biserici și instituții de asistență socială

Bugetul total alocat programului se ridică la suma de 590 milioane de euro pe întreaga perioadă de patru ani de activitate. Așadar, în fiecare an, fermierii și producătorii vor avea posibilitatea să aplice pentru proiecte în valoare de 148 milioane de euro.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top