Connect with us

Investițiile au fost forța principală din spatele creșterii economice din ROMÂNIA în primele trei trimestre ale anului 2023

Orasele din Romania care au cea mai mare crestere economica. Surprize mari pe podium - Moldova Invest

Romania

Investițiile au fost forța principală din spatele creșterii economice din ROMÂNIA în primele trei trimestre ale anului 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Economiştii de la cele mai mari bănci din România subliniază îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării după publicarea datelor detaliate privind evoluţia economiei în primele trei trimestre din 2023 de către Institutul Naţional de Statistică (INS)

Cea mai notabilă veste este legată de creşterea prin investiţii, un aspect rar întâlnit, care a devenit motorul principal al creşterii economice, depăşind creşterea pe segmentul consumului. Investiţiile au contribuit cu 2,8 puncte procentuale la creşterea economică de 1,4%, însă această cifră a fost influenţată negativ de scăderile de stocuri înregistrate de companii.

Observăm o creştere semnificativă a investiţiilor publice. Mai ales în sectorul construcţiilor, se înregistrează o creştere considerabilă, însă acest lucru se observă mai ales în construcţiile inginereşti. Investiţiile publice, în special cele provenite din fonduri europene, sunt în creştere“, a analizat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, luând în considerare datele disponibile.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a actualizat datele furnizate, incluzând informaţiile referitoare la progresul înregistrat în agricultură în trimestrul al treilea, un aspect anticipat de către economişti. Astfel, agricultura s-a alăturat construcţiilor şi sectorului IT în eforturile de creştere economică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Orașul ȘTEFAN VODĂ din Republica Moldova, sub semnul dezvoltării economice și culturale

În ceea ce priveşte oferta, creşterea reală a PIB-ului a fost susţinută de agricultură în T3. Datele oficiale disponibile arată o creştere semnificativă a producţiei agricole, înregistrând un avans de 26,4% an/an până la sfârşitul lunii octombrie. Acest sezon agricol a fost deosebit de prolific pentru culturile de porumb, soia, grâu, rapiţă şi orz”, a declarat Dorina Ilasco, economistă la BCR, într-o analiză a datelor furnizate de INS.

Sectorul construcţiilor şi IT-ul au continuat să contribuie la creşterea economică a României în primele trei trimestre. Cu toate acestea, aşa cum a subliniat şi Ionuţ Dumitru, avansul în construcţii a fost generat preponderent de investiţiile în infrastructură, în timp ce segmentele rezidenţiale şi nerezidenţiale au înregistrat scăderi.

Pe partea de utilizare a PIB-ului, consumul reprezintă coloana vertebrală a activității economice, având o pondere de aproape 80% în economia oricărei țări, inclusiv în România. Deși investițiile au contribuit cu 2,8 puncte procentuale, consumul privat a adus, de asemenea, o contribuție semnificativă de 2,2 puncte procentuale. Cu toate acestea, creșterea economică a fost limitată la doar 1,4% din cauza efectului negativ al variației stocurilor, care a scăzut cu 4,9 puncte procentuale. Practic, anul trecut companiile au acumulat stocuri, așa cum arătau și datele de atunci. În prezent, nivelul stocurilor este mult mai redus.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România se numără printre ţările din UE cu cea mai mare creştere a preţului la cacao şi ciocolată

Variația stocurilor indică o scădere a acestora, un fenomen bine cunoscut. În perioadele de descreștere economică, companiile nu mai produc stocuri. Ele fac acest lucru când există o redresare. În prezent, observăm fenomenul de reducere a stocurilor”, a explicat Ionuț Dumitru.

Un alt aspect rar întâlnit în rapoartele INS este contribuția pozitivă a exportului net de bunuri și servicii la creșterea PIB-ului. Reducerea deficitului comercial și a celui de cont curent a făcut ca exportul net (exporturile minus importurile) să contribuie pozitiv la creștere. Cu toate acestea, România continuă să înregistreze un deficit comercial, astfel încât, în privința formării economice, exportul net rămâne încă în zona deficitului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy Group a generat încasări de 695,1 milioane RON

Acestea sunt vești bune în contextul în care două factori au influențat ajustarea poziției externe. Anul trecut am avut un deficit foarte mare în contul curent, cauzat de creșterile de prețuri, în special la energia electrică. Anul acesta am observat o schimbare și a intervenit un alt factor, respectiv reducerea cererii interne”, a adăugat Ionuț Dumitru.

În general, analiștii financiari nu și-au modificat semnificativ prognozele după publicarea datelor detaliate de la INS, însă imaginea reflectată pare puțin mai optimistă decât cea prezentată inițial. „Publicarea detaliilor referitoare la creșterea PIB-ului în trimestrul al treilea, împreună cu o revizuire semnificativă în sus a datelor preliminare, indică o perspectivă destul de robustă a creșterii în România. Ne ajustăm ușor prognoza pentru întregul an de la 1,5% la 1,7%, cu riscuri care rămân încă orientate în sus”, au menționat economiștii de la ING, Valentin Tătaru și Ștefan Posea.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top