Connect with us

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce prevederi conține aceasta?

WhatsApp Image 2023 04 20 at 15.38.261 - Moldova Invest

Romania

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce prevederi conține aceasta?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Miercuri, Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor publice, conform unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Această lege prevede dubla majorare a pensiilor: prima dată prin indexarea cu rata inflației de 13,8% de la 1 ianuarie 2014, iar a doua oară prin recalcularea tuturor pensiilor din sistem începând cu 1 septembrie, menținând pensia cea mai mare și efectuând o creștere medie de aproximativ 40%

Cu toate acestea, nu este clar modul în care aceste majorări vor fi finanțate, deoarece cheltuielile cu pensiile vor crește cu aproximativ 30 de miliarde de lei anul viitor din cauza acestor ajustări. Ministerul Finanțelor a avertizat că s-ar putea impune creșteri de taxe pentru populație și mediul de afaceri, iar agențiile de rating au subliniat că legea nu este sustenabilă.

Noua lege a pensiilor reprezintă un pas important prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, având termenul de adoptare inițial în luna martie 2023, dar întârziindu-se. Implementarea acestei legi este esențială pentru a accesa cererea de finanțare numărul 3 din PNRR, evaluată la peste 3 miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest, partener principal al PRIA GALA FEMEILOR ÎN AGRICULTURA, în REPUBLICA MOLDOVA, în 7 iunie 2024, la Digital Park Chișinău

Principalele prevederi ale noii legi a pensiilor sunt următoarele:

 1. Calculul pensiilor se va realiza prin înmulțirea valorii punctului de referință cu totalul punctelor acumulate. La intrarea în vigoare a legii, punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, în septembrie 2024.
 2. Indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit vor fi eliminate conform noii legi, pentru a corecta inechitățile și a fundamenta legea pe principiul contributivității.
 3. Recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, va avea loc la 1 septembrie 2024, pe baza formulei fără indici de corecție. În cazul în care pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.
 4. Începând cu 2024, în ianuarie, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei.
 5. Indexarea pensiilor va fi realizată cu rata inflației, plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior. Majorarea pensiilor se va efectua anual, în luna ianuarie, alegându-se procentul cel mai avantajos între creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale și rata inflației.
 6. Persoanele care continuă să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, încurajând astfel prelungirea vieții profesionale.
 7. Stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va aduce bonusuri în puncte: 0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 de ani.
 8. Persoanele asigurate în sistemul public de pensii pot opta pentru menținerea în activitate, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
 9. Stagiul minim și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv, iar stagiul minim de cotizare va fi ajustat în funcție de evoluția speranței de viață din România.
 10. Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și au crescut copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți. Se iau în considerare și copiii adoptați.
 11. Egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților a fost amânată până în 2035 conform noii legi. Anumite meserii au fost eliminate de la condițiile speciale de pensionare: din cele 10 funcții inițiale, au rămas doar 4 funcții. Printre acestea se numără eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ și a dresorilor de animale.
Moldova Invest îți recomandă și ...   România se numără printre ţările din UE cu cea mai mare creştere a preţului la cacao şi ciocolată

Noua lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, cu excepția articolului care se referă la majorarea pensiilor în 2024 și la valoarea punctului de pensie în același an, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top