Connect with us

Marcel Boloș, despre autorii PNRR:”Ați ales să puneți greutatea obținerii de fonduri exclusiv asupra umerilor contribuabililor”

bolos 13 - Moldova Invest

Romania

Marcel Boloș, despre autorii PNRR:”Ați ales să puneți greutatea obținerii de fonduri exclusiv asupra umerilor contribuabililor”

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a exprimat luni critici la adresa autorilor Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care acum se află în Opoziție. El a susținut că aceștia au elaborat PNRR cu intenția de a pune piedici actualului guvern în îndeplinirea sarcinilor sale

În cadrul discuției din Parlament, unde opoziția a depus o moțiune simplă împotriva sa, Ministrul Finanțelor a afirmat că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document național care a fost elaborat în secret, chiar de către unii dintre semnatarii moțiunii, și a fost asumat în timpul guvernării lor.

El a pus în sarcina actualei opoziții, formată din reprezentanții USR și Forța Dreptei, care au depus moțiunea, responsabilitatea măsurilor fiscale pe care guvernul Ciolacu a fost obligat de autorii PNRR să le implementeze, sugerând că aceste măsuri fiscale au fost impuse exclusiv contribuabililor.

În cazul în care v-ați preocupat atât de mult de binele contribuabililor, dacă doreați cu adevărat să evitați această prăpastie, atunci puteți menționa în PNRR că intenționați să reduceți doar cheltuielile publice. Nu găsim nicio mențiune despre acest aspect, nici măcar că aveți intenția să combateți evaziunea fiscală. Ați ales, în schimb, să puneți greutatea obținerii de fonduri exclusiv asupra umerilor contribuabililor, fără a menționa măcar pe scurt aparatul bugetar sau problema gravă a evaziunii fiscale care afectează majoritatea sectoarelor economiei“, a subliniat Marcel Boloș de la tribuna Parlamentului.

În contrapartidă, administrația actuală a luptat pentru a menține cota unică de impozitare de 10%, pentru a păstra cota de 8% pentru dividende și a respins cu fermitate orice idee de creștere a TVA la 21%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Adoptarea noii legi a pensiilor intră în linie dreaptă, cu susținerea unanimă a coaliției de guvernare

Jaloanele 205 și 206 din PNRR impun o schimbare radicală a Codului Fiscal

Marcel Boloș a făcut referire la Jalonele 205 și 206 din PNRR, care impun o revizuire completă a Codului Fiscal și care urmează să fie prezentate anul viitor, într-un an electoral plin.

El a subliniat că accentul va fi pus pe graduala eliminare a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit și impozitul pe profit. Ministrul a afirmat că aceste schimbări vor reprezenta o povară extrem de grea pentru contribuabili și plătitorii de impozite, aducând cu sine zile dificile.

În ceea ce privește Jalonul 206, el a explicat că este necesară reducerea plafonului fiscal de la 500.000 euro la 60.000 euro, ceea ce va determina peste 176.000 de companii să treacă la impozitul pe profit. Marcel Boloș a subliniat întrebând dacă aceasta nu reprezintă o lovitură grea pentru microîntreprinderi, dată cu voința autorilor PNRR.

În ceea ce privește Jalonul 207 din PNRR, acesta implică eliminarea altor facilități fiscale cu scopul de a simplifica sistemul fiscal, mai exact, eliminarea beneficiilor fiscale din sectoare precum agricultura, construcțiile și industria alimentară.

Marcel Boloș s-a adresat parlamentarilor din Opoziție întrebând cine a impus aceste schimbări asupra micilor afaceri și cine crește taxele pentru români. A continuat, întrebându-i cu cine s-au confruntat atunci când au inclus aceste măsuri în PNRR. Mai pe înțelesul tuturor românilor, el a subliniat că cei care au elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență și care i-au pus în aplicare ne-au condamnat fără dubii la o reformă fiscală, iar acum apar plini de patriotism și ne spun că România este în pericol iminent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prosumatorii ar putea primi bani pentru energia livrată în rețea în luna următoare

Marcel Boloș și-a susținut apărarea menționând că, la momentul preluării mandatului de Ministru al Finanțelor în iunie 2023, deficitul bugetar se afla deja la niveluri alarmante, ajungând la 2,34% din PIB, ceea ce, în termeni nominali, reprezintă 37,44 miliarde de lei.

Este important de menționat că Marcel Boloș a preluat mandatul în cadrul aceleiași coaliții PSD-PNL care guvernase până în iunie 2023 și care funcționează pe baza rotației președinților PSD și PNL la guvernare.

El a subliniat că aceasta era situația cu care s-a confruntat și a explicat că România se afla într-un moment critic, cheltuind în exces, cum ar spune românii, mai mult decât îi permite plapuma, adică în primele cinci luni ale anului 2023, s-au cheltuit cu 37,44 miliarde de lei mai mult decât s-au realizat în venituri.

El menționează că, în  urma a acestei situații, Comisia Europeană a intervenit rapid și a inițiat o misiune specială în România pe 10 iulie pentru a găsi soluții la problema deficitului bugetar excesiv.

Marcel Boloș a adus în discuție și ritmul anual extrem de rapid de creștere a cheltuielilor guvernamentale și a costurilor cu personalul, care au atins niveluri considerate alarmante.

Moțiunea simplă cu titlul “Marcel Boloș, un ministru care crește taxele cu zâmbetul pe buze” a fost citită în Parlament de către Claudiu Năsui, de la USR

index 3 - Moldova Invest

Ședința a fost condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, care a anunțat că 220 de parlamentari au fost prezenți.

Conform autorilor moțiunii, membrii din USR și Forța Dreptei susțin că cheltuielile guvernamentale au crescut semnificativ și că Marcel Boloș nu numai că nu are intenția de a le reduce, ci va continua să solicite mai mulți bani de la cei care muncesc și plătesc taxe și impozite în România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a anunțat că va renunța la reducerea plafonului pentru plata cash. Care sunt excepțiile

Ei declară că este uluitor și îngrijorător cum un singur individ poate conduce o țară în pragul prăpastiei cu asemenea hotărâre. Marcel Ciolacu, cu măsurile sale imprevizibile și cu acțiunile intenționate împotriva populației, a micilor întreprinzători și a mediului de afaceri, pare hotărât să lase o amprentă neagră în istoria economică a României.

Opoziția critică, de asemenea, faptul că ambii Marcei, Boloș și Ciolacu, au ales să nu taie pensiile speciale, să nu abordeze schemele de afaceri cu fonduri publice sau contractele profitabile ale baronilor locali. Ei susțin că au păstrat privilegiile pentru activul de partid.

Potrivit inițiatorilor moțiunii, Marcel Boloș și Marcel Ciolacu au ales să crească taxele și să lovească în micii întreprinzători. Ei susțin că atunci când ataci întreprinderile mici și mijlocii, ataci baza economiei. Aceste decizii, luate cu zâmbetul pe buze, vor afecta întreaga economie și nu numai antreprenorii, ci și fiecare român care depinde de serviciile și produsele lor.

De asemenea, inițiatorii moțiunii critică impozitul impus firmelor cu vânzări de peste 50 de milioane de euro și consideră că limitarea plăților cash este un beneficiu pentru bănci.

În concluzie, semnatarii moțiunii susțin că Marcel Boloș reprezintă un pericol pentru antreprenorii români, economia României și țară în ansamblu. Ei consideră că nu are nicio intenție să reducă cheltuielile guvernamentale și că dorește să continue creșterea taxelor cu un zâmbet pe buze, mințind că intenționează să protejeze populația și mediul de afaceri.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top