Connect with us

Memorandum între România și Ucraina pentru construirea un pod peste Dunăre la Isaccea – Orlivka

semnare memorandum 1 - Moldova Invest

Romania

Memorandum între România și Ucraina pentru construirea un pod peste Dunăre la Isaccea – Orlivka

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Guvernul României și Guvernul Ucrainei au semnat un memorandum la Kiev, care cuprinde și o strategie referitoare la infrastructura rutieră și punctele de trecere a frontierei între cele două țări

La Isaccea, traversarea Dunării se efectuează cu ajutorul BAC-ului Navrom, timpul de așteptare a camioanelor fiind de câteva ore.

Acest acord deschide perspective pentru crearea unui coridor de transport european ce va conecta Odessa și Portul Constanța, conform oficialului român din domeniul Transporturilor.

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Transporturi a dezvăluit că a participat la prima ședință comună dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei, în cadrul căreia a fost desemnat de către ministrul Sorin Grindeanu să reprezinte Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Dima TOADER, despre proiectele menite să dezvolte comuna vasluiană BEREZENI

Memorandumul semnat la Kiev are mai multe obiective importante, printre care:

  • facilitarea și securizarea tranzitului mărfurilor ucrainene,
  • dezvoltarea infrastructurii de transport,
  • crearea unei platforme eficiente pentru schimbul de experiență și bune practici în proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport din România și Ucraina

De asemenea, Scrioșteanu a menționat că România și Ucraina vor primi o finanțare europeană în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru investiții în punctele de trecere a frontierei de la granița comună. Această finanțare va fi utilizată pentru modernizarea a 6 puncte de trecere a frontierei și construirea altor 8 puncte noi.

„Aceste investiții vor contribui la creșterea și eficientizarea fluxurilor de mărfuri la trecerea frontierei între România și Ucraina, iar această strategie pune bazele creșterii conectivității, competitivității, dar și a rezilienței României și Ucrainei”, a adăugat secretarul de stat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Perspectivele și disparitățile economice pentru Regiunea Nord-Est

El a subliniat faptul că acesta este primul plan strategic elaborat pentru punctele de trecere a frontierei între un stat membru al Uniunii Europene și Ucraina, un proces care s-a desfășurat pe parcursul mai multor luni și a implicat colaborarea între România, Comisia Europeană și Ucraina.

În plus, s-a semnat un acord referitor la construcția unui pod rutier la granița de stat dintre România și Ucraina, peste râul Tisa. Conform acestui document, se va construi un pod rutier la granița dintre Sighetu Marmației (RO) și Bila Tservka (UA), care va respecta standardele europene actuale, acoperind atât infrastructura noului pod, cât și aspectele tehnice ale punctului vamal cu Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Stațiunile balneo-climaterice și turismul balnear din regiunea Nord-Est. Finanțări de până la 200.000 euro pentru proiectele de investiții private din stațiunile balneare și balneoclimatice

„Scopul acestui pod constă în crearea unei căi de transport moderne, contribuind la fluidizarea traficului, creșterea siguranței, micșorarea timpilor de parcurs. Prin finalizarea acestui proiect, Sighetul și Maramureșul vor avea o oportunitate de dezvoltare, prin creșterea capacității de trafic și a accesibilității cu zonele din vecinătate”, a afirmat secretarul de stat.

El a menționat că este primul proiect derulat în colaborare între Consiliul Județean Maramureș și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top