Connect with us

Ministrul Adrian Câciu: „România are la dispoziție 10 miliarde de euro pentru pentru IMM-uri, din care 7 miliarde sunt deja în joc”

adrian caciu scaled 1 scaled - Moldova Invest

Romania

Ministrul Adrian Câciu: „România are la dispoziție 10 miliarde de euro pentru pentru IMM-uri, din care 7 miliarde sunt deja în joc”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

România are la dispoziţie 10 miliarde de euro pentru IMM-uri, iar din acestea, 7 miliarde de euro sunt deja în joc, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la “Topul Naţional al Firmelor Private din România”

„România are la dispoziţie în acest moment pentru Întreprindere Mici şi Mijlocii 10 miliarde de euro. Din acestea, 7 miliarde de euro sunt deja pe masă, în joc, dacă vreţi să spun aşa, în sensul că apelurile sunt lansate. 7 miliarde de euro, 70% din suma disponibilă României, de fapt disponibilă mediului de afaceri. (…) Ceea ce noi ne dorim este ca până la jumătatea anului 2024, toţi banii disponibili sau alocaţi României pentru IMM-uri să fie la dispoziţia dumneavoastră, să fie angajamentele încheiate, contractele încheiate, evaluările finalizate”, a declarat Câciu.

El a subliniat că până în 2027 aspiră la finalizarea procesului de absorbție a fondurilor alocate în cadrul bugetului financiar pentru perioada 2021-2027 , recunoscând că acest obiectiv este realizabil doar cu implicarea activă a mediului de afaceri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cum să poți reduce consumul de electricitate din casă cu până la 50%: OPT reguli de respectat

„Dar aici voi veni cu o solicitare. Nu vreau ca ministrul Fondurilor Europene din 2029 să vorbească despre cum închide absorbţia aferentă cadrului financiar 2021-2027 şi n-o să poată să facă singur, decât împreună cu dumneavoastră. Aş vrea ca această absorbţie să se încheie în 2027.

Şi putem să o facem, dacă stăm la masa dialogului şi găsim acele soluţii de simplificare, de digitalizare, de a aduce banii acolo unde sunt multiplicatori, acolo unde realizează plus valoare, valoare adăugată, de a o duce către dezvoltare reală şi nu către neapărat o ajustare conjuncturală pentru nevoi sociale. Uşa mea este deschisă non-stop. Biroul meu întotdeauna este deschis, iar eu sunt un om deschis dialogului”, a mai spus oficialul MIPE.

Ministrul a precizat în continuare că nicio persoană din domeniul fondurilor europene care se află într-o poziție publică nu va mai oferi servicii de consultanță în sectorul privat, menționând un incident anterior în cadrul instituției pe care o conduce.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru mai multe comune din Vaslui pentru continuarea investițiilor în derulare

„Trebuie să spun şi lucrul acesta, pentru că vreau să închid o situaţie care s-a întâmplat şi astăzi la ministerul pe care îl coordonez. Nimeni din zona aceasta a fondurilor europene, atâta timp cât este funcţia publică, nu va mai face consultanţă în mediul privat şi va trebui să aleagă dacă va continua funcţia publică şi îşi face serviciul public pentru care este plătit sau vine la dumneavoastră şi dumneavoastră o să beneficiaţi de expertiza unor cetăţeni bine calificaţi. (…) Rezilienţa economiei româneşti nu vine din statistici, vine din munca dumneavoastră, iar afacerile sunt pentru oameni curajoşi”, a adăugat Adrian Câciu.

Nu în ultimul rând, el a evidențiat faptul că, în acest an, s-a discutat extensiv în spațiul public despre deficit, însă a remarcat că puțini au menționat că acest deficit este rezultatul investițiilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

„Da, anul acesta deficitul se construieşte pe investiţii. N-am văzut comentatorii spunând despre deficit că se construieşte pe investiţii. Orice carte de economie ne spune că dezvoltarea se face până la urmă pe deficit, pe credit. Companiile se împrumută pentru a se dezvolta, pentru a realiza investiţii noi. Da, nu este bine ca deficitul să se facă pe consum. S-a schimbat acest mecanism”, a spus ministrul Fondurilor şi Proiectelor Europene.

Miercuri, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a găzduit cea de-a 31-a ediție a Topului Național al Firmelor Private din România.

În cadrul acestui eveniment, câștigătorii din diferite categorii au fost desemnați pe baza informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, ținând cont de criterii precum profitul brut, cifra de afaceri, productivitate și performanța globală în domeniul afacerilor. Aceste premii au fost acordate în recunoașterea eforturilor întreprinse de antreprenorii din România.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top