Potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, România se situează în prezent pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul gazului, datorită implementării eficiente a schemei de plafonare-compensare
Această schemă a contribuit la stabilirea unui cost redus și echitabil al energiei electrice și gazelor pentru cetățenii români. În ceea ce privește energia electrică, România se clasează în jurul locurilor 16-17 în Uniunea Europeană.
Ministrul Burduja a subliniat că datele colectate de Eurostat provin din contracte, dar cetățenii plătesc tarifele plafonate. Acest lucru face ca România să aibă, de fapt, unele dintre cele mai accesibile tarife la gaz din toată Uniunea Europeană, iar în ceea ce privește energia electrică, să se situeze pe locurile 16-17, atunci când se iau în considerare tarifele plafonate.
„Din perspectiva Ministerului Energiei, schema de plafonare-compensare funcţionează. E a asigurat un cost al energiei electrice şi al gazelor corect pentru români, redus. Ne gândim că sunt cinci milioane de gospodării care au plătit o factură la curent de 35 de lei pe lună. Este totuşi o sumă rezonabilă.
Şi pentru că în presă a fost un articol recent care spunea că România are printre cele mai mari preţuri la energie electrică şi gaze naturale, o să vă dau şi explicaţia: Eurostat colectează practic tarifele din contracte, dar cetăţenii plătesc tarifele plafonate. Deci, atunci când luăm în calcul
tariful plafonat, de fapt, România la gaze are al patrulea cel mai ieftin gaz din toată Uniunea Europeană şi la energie electrică suntem undeva pe locul 16-17”, a explicat ministrul.
Este demn de menționat că schema de plafonare-compensare va rămâne în vigoare până în martie 2025, iar o soluție a fost găsită pentru a asigura fluxul de fonduri necesare pentru a compensa furnizorii pentru prefinanțarea facturilor. Diferența dintre prețul plătit de consumatori și prețul de pe piață este suportată de către companiile de furnizare, iar această problemă a fost abordată printr-o Ordonanță de Urgență.
Ministrul Energiei a subliniat că banii folosiți pentru compensare nu vor proveni doar din Fondul de Tranziție, ci și din alte surse legale constituite, ceea ce oferă siguranță companiilor de furnizare și băncilor care le acordă credite, asigurând astfel că nu vor apărea disfuncționalități care să afecteze consumatorii.
Sebastian Burduja a reiterat că va avea o întâlnire cu companiile de furnizare și cu instituții bancare în scopul dezvoltării unei soluții de factoring, care să permită companiilor accesarea de împrumuturi cu dobânzi mai scăzute, iar băncile să fie sigure că aceste sume vor fi achitate de statul român la momentul potrivit.