Connect with us

Ministrul Muncii precizează că vârsta de pensionare este acum direct legată de speranța de viață în România

Simona Bucura Oprescu scaled e1698420736687 scaled - Moldova Invest

Romania

Ministrul Muncii precizează că vârsta de pensionare este acum direct legată de speranța de viață în România

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a clarificat aspecte legate de creșterea vârstei de pensionare în România, subliniind legătura acesteia cu speranța de viață în viitor

Este important să înțelegeți că acest lucru garantează că vârsta de pensionare în România nu va suferi modificări arbitrare sau impuse de guvernele aflate la putere. Am inclus în lege o prevedere conform căreia vârsta de pensionare nu poate crește decât în cazul unei creșteri semnificative a speranței de viață. Din păcate, probabilitatea unei astfel de creșteri este aproape inexistentă pentru noi. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va fi modificată.

Singura modificare a vârstei de pensionare, conform noii legi, se referă la femei, însă aceasta a fost impusă ca o condiție și nu a fost o alegere liberă. Această condiție a fost deja prevăzută în PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta în 2021, pe care noi l-am ajustat pentru a aduce beneficii femeilor românce, adăugând două măsuri complementare. Am echilibrat această situație prin reducerea vârstei de pensionare în funcție de perioada de creștere a copilului, corelată cu stagiul de cotizare contributiv, astfel încât pentru fiecare copil, vârsta de pensionare să fie redusă cu șase luni“, a afirmat ministrul Muncii, conform B1 TV.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a obținut un nou mandat cu un procent zdrobitor de aproape 90 la sută din voturi

363840471 686317839977876 3383736428647485330 n - Moldova Invest

Se propune o creștere a vârstei de pensionare pentru femei conform noii legi a pensiilor publice, aceasta urmând să fie ajustată de la 63 la 65 de ani. De asemenea, se oferă posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Persoanele eligibile pentru pensia pentru limita de vârstă sunt cele care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, precizate în anexa nr. 5.

În cadrul sistemului public de pensii, cei care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot alege să continue activitatea anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   PARADOX ROMÂNESC! Guvernul promite că țara noastră va deveni un hub energetic în pofida faptului că ne confruntăm cu fenomenul sărăciei energetice

Vârsta de pensionare este setată la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar atingerea acestui prag este determinată de ajustarea vârstelor standard de pensionare, conform planificării din anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare contributivă este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributivă este de 35 de ani. Atinsul acestor stagii se va realiza prin extinderea stagiului complet de cotizare, în conformitate cu planificările din anexa nr. 5.

Odată ce se finalizează planificările stabilite în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare specificate în lege pot fi ajustate în funcție de evaluările Consiliului Fiscal, având în vedere evoluția speranței de viață din România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   De ce politica fiscală a guvernului nu determină scăderea prețurilor alimentelor la raft?

Conform proiectului, stagiul minim de cotizare contributivă este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, în timp ce stagiul complet de cotizare contributivă este de 35 de ani.

Se preconizează că noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani se va aplica începând cu anul 2035, impactând astfel femeile născute în anul 1970, conform detaliilor prezentate în tabel.

În plus, femeile care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, astfel încât numărul de copii va determina o scădere corespunzătoare a vârstei de pensionare conform regulilor stabilite.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top