Connect with us

14.000 de joburi la stat și 200.000 de poziții noi în sectorul privat au fost scoase de la începutul anului

job remote dreamstime - Moldova Invest

Național

14.000 de joburi la stat și 200.000 de poziții noi în sectorul privat au fost scoase de la începutul anului

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Cererea de locuri de muncă în sectorul public a crescut, iar instituțiile locale au fost principalii angajatori, potrivit datelor eJobs

În primele șase luni ale anului, aproximativ 14.000 de joburi au fost scoase în piață de către instituțiile de stat, din care 90% reprezintă funcții de execuție.

În același interval, sectorul privat a creat aproximativ 200.000 de noi poziții de muncă.

Potrivit datelor furnizate de jobradar24.ro, agregator de joburi dezvoltat de eJobs.ro, majoritatea locurilor de muncă oferite de instituțiile de stat au fost funcții de execuție, în timp ce puțin peste 800 au fost funcții de conducere.

Comparativ, în sectorul privat au fost deschise aproximativ 200.000 de poziții noi de muncă în aceeași perioadă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Piața de media din România va crește la 762 milioane de euro în acest an, conform estimărilor Media Fact Book

Deși în luna mai a fost anunțată o blocare temporară a angajărilor în sectorul public, numărul locurilor de muncă disponibile în acest sector a depășit nivelul din 2022, când au fost postate aproximativ 12.000 de poziții pe întregul an.

Această măsură nu se aplică sistemului sanitar și de învățământ, unde angajările încă sunt posibile.

Cele mai multe locuri de muncă vacante au aparținut instituțiilor locale, în număr de 8.500

Cele mai multe locuri de muncă vacante au aparținut instituțiilor locale, în număr de 8.500, urmate de primării cu aproximativ 2.000 de poziții deschise în prima jumătate a anului. Instituțiile județene au avut 1.500 de posturi vacante, iar instituțiile naționale au oferit 827 de locuri de muncă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanțelor propune majorarea subvenției la acciza pentru combustibili pentru transportatori și distribuitori la 20 de bani

Unitățile militare au căutat să angajeze 628 de persoane, în timp ce Guvernul și ministerele au scos în piață doar 125 de posturi.

Cele mai mari nevoi de personal au fost în București și în județul Ilfov, urmate de Cluj, Iași, Constanța, Brașov și Prahova.

Totuși, au existat județe în care numărul de oferte de locuri de muncă a fost sub 100, precum Brăila, Bistrița Năsăud, Botoșani, Bacău, Buzău și Călărași.

Instituțiile care au oferit cele mai multe locuri de muncă în sectorul public au fost primăriile, școlile, spitalele, liceele, școlile profesionale, colegiile tehnice, colegiile naționale și universitățile. Mai mult de jumătate dintre posturile disponibile au fost cu normă întreagă, iar aproximativ 1.600 au fost sezoniere sau pe bază de proiect.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Progresul digitalizării IMM-urilor în România: Disparități evidente între companii și administrația publică

Blocajul temporar al angajărilor în sectorul public a determinat un număr mai mare de candidați să se orienteze către sectorul privat, care atrage lunar peste 850.000 de aplicații. Această tendință se observă atât în orașele mari, cât și în cele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunități limitate pentru candidați.

În prezent, pe eJobs.ro sunt disponibile aproximativ 34.000 de locuri de muncă, iar jobradar24.ro agregă 1.800 de locuri de muncă în sectorul public.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top