Connect with us

Cele 32 de modificări fiscale intrate în vigoare în 2024, care privesc PFA-urile, IMM-urile, companiile mari, salariu minim, accizele și TVA-ul

taxe PFA - Moldova Invest

Național

Cele 32 de modificări fiscale intrate în vigoare în 2024, care privesc PFA-urile, IMM-urile, companiile mari, salariu minim, accizele și TVA-ul

Un număr semnificativ de modificări fiscale importante au intrat în vigoare în 2024, multe dintre ele chiar de la 1 ianuarie. Toate aceste măsuri au fost adoptate de Coaliția PSD-PNL și au deja un impact direct asupra tuturor, atât asupra firmelor, cât și asupra persoanelor fizice. Există, de asemenea, aspecte care încă necesită clarificări, cum ar fi întreprinderile legate și implicațiile pentru cei care dețin microîntreprinderi și doresc să se asocieze cu o altă persoană care, la rândul ei, deține una.

Următoarele sunt doar câteva dintre modificările fiscale care vor intra în vigoare în 2024.Iată un rezumat al celor 32 de modificări fiscale care vor intra în vigoare în 2024:

  1. e-Factura: Devine obligatorie pentru toate companiile, PFA și ONG-uri care operează în sistem B2B. Costurile includ achiziționarea unui certificat digital calificat.
  2. Impozitarea microîntreprinderilor: Două cote de impozitare – 1% pentru venituri sub 60.000 euro și 3% pentru venituri peste acest prag.
  3. O singură microîntreprindere impozitată pe venit: Dacă un antreprenor deține mai multe microîntreprinderi, doar una poate fi impozitată pe venit.
  4. Sponsorizarile microîntreprinderilor: Din 2024, microîntreprinderile nu mai pot deduce sponsorizările din impozitul pe venit.
  5. Impozit pe venituri din chirii: Proprietarii nu mai pot deduce cheltuielile pentru stabilirea veniturilor impozabile din chirii; acestea vor fi taxate cu 10% după deducerea unei cote forfetare de 20%.
  6. Obligații pentru firme care închiriază spații de la persoane fizice: Impozitul pe venit va fi declarat și plătit de către firmă, nu de proprietar.
  7. Abonamente la sălile de fitness: Plafonul deductibil pentru abonamentele la săli de fitness scade la 100 euro/an.
  8. Operațiuni de numerar: Încasările și plățile în numerar între firme și persoane fizice vor fi plafonate la 10.000 lei zilnic; sumele din casierie nu pot depăși 50.000 lei.
  9. Drepturi de proprietate intelectuală: Veniturile nete din drepturi de proprietate intelectuală vor fi declarate și taxate dacă depășesc 12 salarii minime brute.
  10. Recuperarea pierderilor fiscale: Pierderile fiscale anuale pot fi recuperate din profiturile impozabile realizate în limita a 70% în următorii 5 ani consecutivi.
  11. Salariul minim: Salariul minim brut va rămâne neschimbat la 3.300 lei de la 1 ianuarie, iar punctul de amendă va crește la 165 lei.
  12. Dizolvarea firmelor cu datorii: Firmele cu datorii la stat nu vor mai putea fi dizolvate sau radiate.
  13. Impozit pe cifra de afaceri pentru companii mari: Companiile mari vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă impozitul pe profit este prea mic.
  14. Impozit suplimentar pentru bănci: Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri pentru perioada 2024-2025.
  15. Impozit suplimentar pentru companiile din petrol și gaze: Se introduce un impozit suplimentar de 0,5% pentru companiile din sectorul petrol și gaze.
  16. Creșteri de TVA: TVA crește la 19% pentru anumite produse și servicii, inclusiv sălile de fitness.
  17. Acciza pe băuturi cu zahăr: Se introduce o acciză pentru băuturile cu zahăr adăugat, variind în funcție de nivelul de zahăr.
  18. Accizele la benzină și motorină: Accizele la combustibili cresc de la 1 ianuarie 2024.
  19. Impozit pe sumele nejustificate: Persoanele fizice care nu pot justifica veniturile vor fi impozitate cu 70% pe sumele nejustificate.
  20. Noi plafoane CASS pentru PFA: PFA vor plăti CASS plafonată la 60 de salarii minime.
  21. Separarea veniturilor la PFA: Veniturile din activități independente și cele din dividende sau chirii vor fi tratate separat pentru calculul CASS.
  22. CASS la chirii, dividende și dobânzi: Cei fără alte venituri vor plăti CASS la un plafon de 6 salarii minime pentru veniturile din chirii, dividende sau dobânzi.
  23. Plafonul pentru norma de venit: Plafonul pentru norma de venit scade la 25.000 euro.
  24. IT-știi trec pe sistem real: PFA în domeniul IT vor fi obligați să treacă pe sistemul de impozitare reală.
  25. Redirecționarea impozitului către ONG-uri: PFA nu mai pot redirecționa 3,5% din impozit către ONG-uri.
  26. Salariul minim pentru 24 de luni: Firmele trebuie să crească salariul angajaților plătiți cu minimul pe economie după 24 de luni.
  27. Impozit special pe bunurile scumpe: Se introduce un impozit special pentru clădiri și mașini cu valori ridicate.
  28. Redevența pentru transportul gazelor: Redevența plătită pentru concesiunea transportului gazelor crește de 25 de ori.
  29. Taxare suplimentară pentru bonurile de masă: De la 1 ianuarie, bonurile de masă vor fi taxate suplimentar cu CASS de 10%.
  30. Contribuția la Pilonul II de pensii: Contribuția la Pilonul II de pensii crește cu 1 punct procentual, ajungând la 4,75%.
  31. Modificarea privind donațiile pentru microîntreprinderi: Microîntreprinderile nu mai pot deduce sponsorizările din impozitul pe venit începând cu 2024, așa cum am menționat și anterior în alte secțiuni. Aceasta este o măsură distinctă și se numără printre modificările prezentate.
  32. Impozit pe sumele nejustificate: Persoanele fizice care nu pot justifica veniturile vor fi impozitate cu 70% pe sumele nejustificate începând cu 1 iunie 2024, în loc de 16% cum era anterior.
Moldova Invest îți recomandă și ...   ACUE: România aspiră să fie liderul UE în producția de gaze, dar lipsa unei strategii pentru biometan arată o mare lipsă de viziune


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top