Connect with us

600.000 de tone de grâu, cumpărate din Ucraina. Exporturile României au SCĂZUT cu peste 52%

grau pe camp 4b31d7dfc0 - Moldova Invest

Național

600.000 de tone de grâu, cumpărate din Ucraina. Exporturile României au SCĂZUT cu peste 52%

Producătorii și traderii ucraineni continuă să vândă grâul de panificație cu discount. Prețul FOB pentru o tonă ajunge și la 275 dolari, cu mult sub prețurile pe care le oferă celelalte state europene, inclusiv România

Deși România oferă un preț bun la transport, nu este suficient. Fermierii locali care au mizat pe prețuri și mai bune au rămas cu marfa pe stoc.
600.000 de tone de grâu din Ucraina și-au găsit cumpărători în România.

Iar România nici nu face comerț intracomunitar cu grâu.

„Comerțul intracomunitar se rezumă doar la grâu cu un procent foarte mare de proteină care ajunge în Italia, pentru procesare. Iar exporturile s-au diminuat. Așa se face că anul acesta au rămas stocuri foarte mari de grâu nevândut. Micii fermieri au practicat retenția crezând că vor profita de prețuri și mai mari, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

În plus, în piață au rămas în jur de 600.000 de tone de grâu ucrainean care, teoretic, trebuia doar să tranziteze țara. Acest grâu a fost cumpărat fie de către procesatorii români, fie de către intermediari care l-au amestecat și vândut ca fiind românesc, pentru un profit mai bun”, a explicat, pentru Economica.net, Cezar Gheorghe, consultant pentru Clubul Fermierilor Români, expert analist pentru comerțul cu cereale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Misiune economică la Chișinău, organizată de Camera de Comerț și Industrie Iași

Cu toate acestea, țara noastră rămâne al doilea cel mai mare exportator european, detașându-se de Franța, care a livrat până acum 6,4 miloane de tone de grâu, cu 72,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Cât despre prețuri, datele Comisiei indică o medie de 289 de euro tona preț DEPSILO (la plecarea din siloz) în Banat ( în data de 15 decembrie) și de 337 euro tona preț FOB (free on board, prețul la granița țării exportatoare) în Constanța (în 1 decembrie).

Grâul franțuzesc se vinde cu 309 euro tona (DELPORT) în Rouen și cu 317 euro la Pallice, în data de 15 decembrie. Volatilitatea este însă destul de mare.

Spre exemplu, prețul cerealelor pe bursa Euronext a scăzut în 15 decembrie pe fondul întăririi euro în raport cu dolarul. Au fost depășite pragurile de 300 euro tona pentru grâul livrabil în martie 2023 și de 280 euro tona  pentru grâul livrabil în decembrie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente agricole.  AFIR a stabilit suma totală disponibilă

„În prezent, aspectele tehnice iau locul celor fundamentale, iar considerentele geopolitice au dispărut. Cu toate acestea, prudența rămâne. Situația din Marea Neagră este în continuare foarte fragilă, iar săptămâna viitoare se așteaptă un val de frig în SUA”, potrivit Agritel, o companie care furnizează date despre sectorul agricol.

„Dacă lucrurile se temperează și mă refer aici la situația din Ucraina, în ianuarie prețul va crește cu maximum 10-15 euro. Dacă însă conflictul atunge alt nivel, atunci vor exista din nou creșteri abrupte. Iar după 15-20 februarie, dacă lumea este calmă, vor fi scaderi. Deja se vede că recolta în emisfera nordică arată bine, la fel și în România”, a mai completat analistul.

„Franța, România și Bulgaria au, de obicei, un avantaj în ceea ce privește transportul de marfă, ceea ce poate însemna că sunt competitive chiar și cu prețuri FOB (free on board)  la niveluri mult mai ridicate în comparație cu alte țări de la Marea Neagră”, arată analiștii AgriCensus.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a înregistrat în 2023 un deficit comercial la PRODUSE AGROALIMENTARE de peste 1 miliard de euro. Diferența dintre importul și exportul de carne de porc contribuie cu 95% la acest deficit

Spre exemplu, costul transportului dintre Franța și Algeria, unul dintre principalii cumpărători de grâu eurpean, variază în intervalul 22-24 de dolari tona. Spre comparație, pentru a duce marfa din Ucraina către Algeria cheltuiala este de 60-62 dolari tona.

Cu toate acestea, grâul ucrainean este încă foarte atractiv pe piețele mondiale, inclusiv pe piața UE, pentru că se practică încă un preț cu discount.

Tema a fost abordată recent și de Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură, care a subliniat faptul că, în general, la nivelul UE nu sunt probleme, însă există probleme la nivel regional, în acele state care au granițe comune cu Ucraina și unde fermierii se plâng de faptul că exporturile din Ucraina generează probleme legate de vânzarea cerealelor lor.

Potrivit acestuia, exporturile de cereale din Ucraina sunt la un nivel foarte ridicat. Numai în noiembrie au fost exportate 7 milioane de tone de cereale mulțumită coridoarelor de solidaritate.

De asemenea, exporturile de cereale din Ucraina către UE au crescut cu 148% , iar exporturile de ulei  cu 142% la ulei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top