Connect with us

77.000 de români cu depozite bancare de peste 100.000 de Euro la sfârșitul primului trimestru al anului 2024

depozite euro - Moldova Invest

Național

77.000 de români cu depozite bancare de peste 100.000 de Euro la sfârșitul primului trimestru al anului 2024

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

77.000 de români cu depozite bancare de peste 100.000 de Euro la sfârșitul primului trimestru al anului 2024. La finalul primului trimestru al anului 2024, numărul românilor cu depozite bancare de peste 100.000 de euro a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 76.746 de persoane, conform celor mai recente statistici furnizate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Valoarea totală a acestor depozite se cifrează la peste 82,6 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 16,5 miliarde de euro.

77.000 de români cu depozite bancare de peste 100.000 de Euro la sfârșitul primului trimestru al anului 2024

În ciuda unui cadru economic și geopolitic marcat de incertitudine, inclusiv de conflicte la graniță și fluctuații ale ratei inflației, se remarcă o tendință remarcabilă: numărul românilor care investesc în depozite bancare de sume semnificative este în creștere constantă. Această creștere poate fi interpretată în contextul unei strategii de gestionare a riscurilor, în care investitorii caută modalități de a-și proteja economiile împotriva incertitudinilor economice și geopolitice. De asemenea, s-ar putea să reflecte o creștere a încrederii în sectorul bancar ca un refugiu relativ sigur în vremuri de turbulențe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O firmă românească de software va crea pentru ADR o platformă de e-learning pentru IMM-urile din România

Nu este surprinzător faptul că aceste depozite de peste 100.000 de euro reprezintă acum o proporție semnificativă din totalul depozitelor populației. Astfel, numărul persoanelor fizice cu depozite de peste 100.000 de euro a înregistrat o creștere semnificativă de 10.897, adică o creștere de 16,5%. În același timp, valoarea totală a acestor economii a crescut cu aproape 10 miliarde de lei (echivalentul a 2 miliarde de euro), reprezentând o creștere de 13,7% față de anul anterior. Această expansiune a fost probabil influențată de profiturile record și de salariile ridicate din sectoarele economice cheie, cum ar fi sectorul bancar, energetic, oil&gas și sectorul antreprenorial sau mai poate fi interpretată ca fiind rezultatul unei mai mari educații financiare și a unei conștientizări crescute a importanței diversificării portofoliului și a protejării împotriva riscurilor. În plus, dobânzile moderate la depozitele bancare ar putea reprezenta, de asemenea, un factor atrăgător pentru cei care caută să-și valorifice economiile.

În timp ce această creștere poate fi privită ca un semn de optimism în ceea ce privește stabilitatea și soliditatea sistemului financiar din România, este important să nu ignorăm provocările și amenințările care persistă. Este esențial ca atât investitorii, cât și autoritățile să fie vigilenți și să rămână adaptați la evoluțiile pieței, pentru a asigura o creștere economică sustenabilă și o protecție adecvată a economiilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Centrală Europeană a redus dobânzile pentru prima dată în cinci ani

Datele consolidate raportate de fiecare bancă evidențiază că o persoană care deține depozite la mai multe instituții de credit poate fi contorizată de mai multe ori. La sfârșitul lunii martie 2024, soldul total al depozitelor populației în lei și valută a atins un nivel impresionant de 345,6 miliarde de lei (peste 69 miliarde de euro), iar depozitele de peste 100.000 de euro reprezintă aproape un sfert (24%) din acest total.

Depozitele bancare din România sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) în cazul falimentului unei bănci, dar numai în limita echivalentului a 100.000 de euro. Acest aspect esențial trebuie reținut de deponenții cu sume mai mari depozitate, deoarece acestea nu sunt asigurate în întregime.

Pentru a calcula numărul total de deponenți, se folosește o metodologie care implică însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă. Aceasta poate duce la o supraestimare a numărului real de persoane unice care dețin astfel de depozite mari, întrucât o persoană care are conturi la mai multe instituții bancare poate fi înregistrată de mai multe ori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Serbia își unesc forțele pentru a construi centrala hidroelectrică Porțile de Fier 3

Creșterea numărului de români bogați cu depozite semnificative poate fi interpretată în mai multe feluri. Pe de o parte, poate reflecta o economie în creștere, unde indivizii au capacitatea de a economisi sume mari de bani. Pe de altă parte, poate evidenția și o creștere a inegalității economice, cu o concentrare a resurselor financiare în mâinile unei minorități.

În ciuda provocărilor economice și geopolitice, numărul românilor cu depozite bancare de peste 100.000 de euro a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2024. Această tendință indică atât oportunități, cât și riscuri pentru economia națională. Depozitele mari, deși pot fi considerate un semn de prosperitate pentru unii, subliniază în același timp necesitatea continuării eforturilor pentru asigurarea stabilității economice și reducerea inegalităților financiare în România.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top