Național
A fost emis acordul de mediu pentru sectorul montan al A8. Planurile includ construirea a 115 viaducte, 123 poduri, 19 pasaje și 47 de tuneluri
Luni, a fost acordat avizul de mediu pentru sectorul montan al autostrăzii A8 între Miercurea Nirajului și Leghin. Acesta este un pas important în realizarea proiectului de infrastructură, având în vedere complexitatea lucrării și impactul asupra mediului, întrucât se vor face defrișări pe o suprafață de aproape 800 de hectare, inclusiv în zone protejate. Anunțul privind obținerea avizului a fost făcut de către Cătălin Urtoi, consilier onorific al ministrului Transporturilor
Cu o lungime de aproape 160 km, secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin (Vânători Neamț) este cea mai dificilă rută de construit din cauza traversării munților. Conform documentației tehnice, perioada de execuție a lucrărilor este estimată la 54 de luni.
Studiul efectuat de Apix.ro asupra documentației relevă faptul că construirea acestui tronson va implica și amenajarea a 115 viaducte, 123 de poduri, 19 pasaje și 47 de tuneluri, alături de 182 de podețe și 3 structuri casetate. De asemenea, studiul arată că suprafețele estimate pentru defrișare sunt de aproximativ 788,3 ha, dintre care aproximativ 136,3 ha se află în interiorul siturilor Natura 2000.
Sectorul montan traversează teritoriul administrativ a 15 unități administrativ-teritoriale, respectiv Miercurea Nirajului [MS], Bereni [MS], Măgherani [MS], Chibed [MS], Sărăţeni [MS], Praid [HR], Joseni [HR], Lăzarea [HR], Ditrău [HR], Tulgheş [HR], Grinţieş [NT], Ceahlău [NT], Poiana Teiului [NT], Pipirig [NT] şi Vânători-Neamţ [NT].
Profilul autostrăzii va fi în conformitate cu normele TEM pentru autostrăzi, cu două benzi de circulaţie pe fiecare sens de mers, bandă mediană, acostamente şi bandă de urgenţă. Pe lângă partea carosabilă propriu-zisă a autostrăzii, proiectul include următoarele componente:
- noduri rutiere în zonele intersectate sau ramificare cu alte căi de comunicaţie;
- poduri, pasaje şi viaducte, tuneluri, polate
- lucrări de consolidare
- lucrări hidrotehnice
- lucrări pentru scurgerea apelor
- lucrări de mediu (ex.: panouri fonoabsorbante, panouri anticoliziune, împrejmuire, structuri de trecere pentru faună)
- dotări specifice infrastructurii rutiere – spaţii de servicii, parcări de scurtă durată, punct de sprijin şi întreţinere, centre de întreţinere şi coordonare (CIC).
După obținerea acordului de mediu, studiul de fezabilitate poate fi finalizat și documentația tehnică poate fi aprobată de către CNAIR și Ministerul Transporturilor.
În cel mai optimist scenariu, licitația pentru lucrări ar putea fi lansată cu termen de execuție în 2030, dar pentru aceasta, indicatorii tehnico-economici ai investiției trebuie să fie aprobați și de guvern. În context, este important să menționăm că, în 2012, guvernul PNL-PSD a respins indicatorii A8 deoarece proiectul nu avea aviz de mediu.
Licitațiile pentru cele două „capete” ale sectorului montan al autostrăzii A8, respectiv Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Târgu Neamț, sunt în prezent suspendate. Această decizie a fost luată din cauza numărului mare de clarificări, în jur de 700, la care CNAIR trebuie să răspundă.
Cele două porțiuni ale A8, care sunt incluse în licitație, au o lungime totală de peste 50 de kilometri și o valoare estimată de aproximativ 5 miliarde de lei. În ceea ce privește porțiunea Leghin – Târgu Neamț, aceasta include și construcția a 672 de metri de autostradă pe teritoriul județului Iași, dar fără a lua în calcul podul peste râul Moldova, care delimitează județele Neamț și Iași.