Connect with us

ABSENȚA MINISTERULUI IMM-URILOR DIN NOUA STRUCTURĂ GUVERNAMENTALĂ

original cotmc 12 scaled 1 scaled - Moldova Invest

Național

ABSENȚA MINISTERULUI IMM-URILOR DIN NOUA STRUCTURĂ GUVERNAMENTALĂ

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În urma ședinței structurii de conducere a singurei confederații naționale reprezentative pentru IMM-uri la nivel national, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) își exprimă public dezacordul asupra lipsei din structura guvernamentală a MINISTERULUI ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII

Importanța reprezentării la cel mai înalt nivel a sectorului IMM rezidă din faptul ca IMM-urile reprezintă cea mai mare forță economică la nivel național, 99,8% din companiile din România sunt IMM-uri, contribuie cu 60% la PIB-ul Romaniei, salariații acestora având o pondere de 60% din totalul salariaților la nivel național.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din UE

Importanţa lor este recunoscută şi la nivel european, IMM-urile fiind considerate o prioritate politică pentru Uniunea Europeana, reprezentând un factor cheie pentru creştere economică, inovare, ocupare a forţei de muncă şi integrare socială.

În timpul administrațiilor PSD, Ministerul IMM-urilor a existat neîntrerupt și și-a dovedit utilitatea în susținerea politicilor economice pentru dezvoltarea României și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru IMM-uri amintind aici reușite precum Legea IMM-urilor, a strategiei pentru IMM-uri orizont 2020, a unor legi precum business angel, incubatoare de afaceri, tichete de vacanță sau introducerea cotei de impozitare 1% pentru microîntreprinderi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Capacitatea eoliană a României a STAGNAT la 3.086 MW, dar se așteaptă o dublare în următorii cinci ani

De asemenea, existența unui minister dedicat a favorizat apariția și implementarea eficientă celui mai de succes program dedicat start-up-urilor “Romania Start-up Nation”.

Este pentru prima oară când, dupa 2 ani de guvernare a actualei coaliții, nu există un minister dedicat IMM-urilor, mai mult, această decizie venind intr-o perioadă cu nevoi specifice majore ale domeniului IMM. Am atras în repetate rânduri atenția asupra faptului că lipsa de performanță a unui ministru, în speță cel al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, nu trebuie să aibă drept consecință desființarea ministerului destinat unui sector cheie al economiei naționale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BIRD va aloca Republicii Moldova un împrumut de peste 36 de milioane de euro pentru modernizarea serviciilor medicale de reabilitare

Toate analizele realizate în rândul membrilor CNIPMMR dar și al IMM-urilor în general, au relevat necesitatea exprimată de peste 80% dintre antreprenori cu privire la existența unei structuri guvernamentale dedicate IMM-urilor.

Colegiul Național al CNIPMMR, format din președinții tuturor celor 104 structuri teritoriale și 20 de structuri sectoriale, își exprimă dezacordul cu privire la inexistența unui minister dedicat IMM-urilor și atrage atentia asupra implicațiilor economice și sociale din perioada urmatoare într-un context național și global extrem de dificil.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top