Connect with us

Absolvenții cu media 10 vor primi beneficii financiare din partea Guvernului

bani la salariu 1 - Moldova Invest

Național

Absolvenții cu media 10 vor primi beneficii financiare din partea Guvernului

Decizia Guvernului de a acorda 5.000 de lei fiecărei persoane intră într-o nouă fază, după ce proiectul corespunzător a primit avizul necesar

Acum, rămâne doar ca acești beneficiari să primească sumele promise. Această măsură vizează un anumit grup de cetățeni români, în special elevii excepționali, care au obținut media 10 la examenele naționale.

Recent, un proiect de Hotărâre de Guvern privind stimulentele financiare a fost aprobat, și aici sunt implicate 558 de absolvenți de gimnaziu și liceu care au reușit să obțină media maximă la examenele naționale din sesiunea iunie-iulie. Această inițiativă se concentrează pe sprijinirea performanței educaționale de înaltă calitate în învățământul preuniversitar, prin recunoașterea meritelor absolvenților care au obținut media 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul se pregătește să taxeze și mai dur veniturile nedeclarate!

Conform detaliilor proiectului, alocarea sumelor urmează următorul plan:

– Absolvenții de clasa a VIII-a care au obținut media 10 la Evaluarea Națională din sesiunea 2023 vor primi stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecare.

– Absolvenții de liceu care au obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023 vor primi stimulente financiare în valoare de 5.000 de lei fiecare.

Datele oficiale furnizate de Ministerul Educației relevă că în anul 2023, 92 de absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat (78 dintre aceștia la examenul național de Bacalaureat și 14 la examenul de Bacalaureat german), în sesiunea iunie-iulie 2023, iar 466 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost promulgată Legea privind măsurile fiscal-bugetare. Noile taxe și impozite care au intrat în vigoare

Suma necesară pentru aceste stimulente financiare pentru absolvenții de 10 este alocată din bugetul anului 2023 al Ministerului Educației.

De asemenea, elevii olimpici internaționali vor primi burse de merit în valoare de până la 3.000 de lei lunar, iar modalitățile de acordare vor fi stabilite printr-un ordin ministerial. În plus față de bursele de merit, elevii bursieri vor beneficia de burse sociale și tehnologice în funcție de circumstanțele lor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noua lege a pensiilor urmează să fie discutată în ședința de Guvern din 9 noiembrie 2023


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top