Tranzacțiile cu acțiunile Gabriel Resources (GBU), compania canadiană care intenționa să dezvolte cea mai mare mină de aur din Europa la Roșia Montană, au fost suspendate luni dimineață pentru două ore și au revenit la prețul de 0,055 dolari, înregistrând o scădere de 94%. Volumul tranzacționat a fost de aproximativ 1 milion de acțiuni în câteva minute (55.000 de dolari)
TOTAL BUSINESS LAND SRL, firmă controlată de foști șefi la Roșia Montana Gold Corporation, a stabilit un cvasimonopol pe cele 300 milioane de euro destinate cadastrării zonelor rurale ale României
Acțiunile GBU au suferit o prăbușire drastică la bursa de valori din Toronto, în urma unei penalizări din partea investitorilor ca urmare a pierderii în disputa cu România. Prețul acțiunilor GBU a scăzut la 0,05 dolari canadieni pe unitate înainte de deschiderea ședinței de tranzacționare, comparativ cu 0,87 dolari la închiderea anterioară. Astfel, aproximativ 850 de milioane de dolari au dispărut din capitalizarea companiei în doar câteva zile, iar capitalizarea bursieră a Gabriel Resources este acum de aproximativ 41 milioane de dolari la aceste prețuri. Săptămâna trecută, guvernul a obținut victoria în disputa de arbitraj intentată de Gabriel Resources, care solicita despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari după eșuarea planului său de exploatare a resurselor de la Roșia Montană.
Crenguța Leaua, de la casa de avocatură LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu, care a reprezentat România în procesul de arbitraj de la Washington, a explicat că în cazurile atât de complexe, șansele sunt evaluate cu precauție de ambele părți, dat fiind gradul mare de complexitate, pot apărea erori, neînțelegeri sau lipsă de comunicare corectă cu tribunalul pe anumite aspecte, iar acest lucru poate pune în pericol întreaga poziție.
Pe piața reglementată de la Toronto, tranzacțiile cu acțiuni GBU au fost suspendate în primele două ore ale după-amiezei și au revenit la ora locală 11:30. Compania a declarat că dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni și se așteaptă ca această sumă să fie epuizată până în mai 2024 în mod normal. Gabriel Resources intenționează să efectueze o revizuire a obligațiilor financiare și a capacității de a obține fonduri pentru a continua activitățile.
Compania a încercat timp de un deceniu să dezvolte mina de la Roșia Montană, dar proiectul a fost abandonat în urma opoziției publice, în special din cauza utilizării cianurii în procesul de extracție a aurului.