Connect with us

ADR Nord și Primăria municipiului SOROCA încep instituționalizarea unei unități de implementare a proiectelor

ADR SOROCA - Moldova Invest

Național

ADR Nord și Primăria municipiului SOROCA încep instituționalizarea unei unități de implementare a proiectelor

În municipiul Soroca au început activitățile pentru instituționalizarea Unității de implementare a proiectelor (UIP). Este unul dintre obiectivele proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova

Joi, 18 august 2022, în incinta Primăriei municipiului Soroca, specialiști ADR Nord și experți în domeniu au agreat cu autoritatea publică locală un plan de acțiuni pentru instituționalizarea UIP și au discutat despre cea mai potrivită formă organizatorico-juridică a viitoarei unități.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul ieșean Dan-Constantin HODOROABĂ: "Nevoia de îmbunătățire a nivelului de trai al locuitorilor rămâne o prioritate constantă pentru Primăria Movileni"

Prin intermediul ADR Nord, Primăria municipiului Soroca va beneficia de finanțare pentru desfășurarea activităților privind consolidarea capacităților de atragere a investițiilor în domenii prioritare, în vederea soluționării problemelor de ordin economic și social specifice municipiului Soroca, identificat drept unul dintre orașele-poli de creștere al Regiunii de Dezvoltare Nord.

ADR - Moldova Invest

Totodată, ADR Nord s-a angajat să ofere partenerilor de implementare suportul necesar sub formă de informare, conștientizare, ghidare și recomandări, în scopul asigurării implementării eficiente a proiectului, inclusiv pe dimensiunea protecției mediului și din punct de vedere tehnic.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Potențialul Europei Centrale și de Est de a atrage industrii în contextul crizei energetice. România, printre țările cu surse nepoluante"

Printre cele mai importante activități în cadrul proiectului sunt: 

  • adaptarea Manualului operațional al UIP din Soroca în conformitate cu specificul local și provocările individualizate ale municipiului;
  • acordarea suportului juridic în vederea definitivării documentației de instituționalizare a UIP;
  • organizarea a două ateliere practice pentru membrii UIP și pentru autoritatea publică locală în domeniul scrierii, monitorizării și evaluării proiectelor de dezvoltare;
  • organizarea procesului de sub-grantare a municipiului Soroca;
  • elaborarea unei publicații în vederea promovării rezultatelor proiectului.

Conform Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027, două municipii din nordul țării – Soroca și Edineț – au fost identificate și recomandate pentru a fi sprijinite în vederea dezvoltării acestora în calitate de poli de creștere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Asociaţia Fermierilor din România cere Guvernului să prelungească unilateral embargoul pentru importul de cereale din Ucraina

ADR SOROCA - Moldova Invest

La rândul lor, acești poli de creștere vor stimula astfel și dezvoltarea zonelor rurale din vecinătate. Până în prezent, efortul principal al municipiilor a fost axat pe elaborarea Planurilor operaționale locale, cu identificarea principalelor direcții de dezvoltare a orașelor.


1 Comment

1 Comment

  1. Ricu

    20 august 2022 at 12:25

    Imi pare rau dar moldovenii ar vrea fonduri europene si gaz mai ieftin de la rusi numai unirea cu Romania n-o vor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top