Connect with us

Adrian Câciu, îngrijorat de faptul că România a cheltuit doar 20% din banii primiți prin PNRR!

Caciu - Moldova Invest

Național

Adrian Câciu, îngrijorat de faptul că România a cheltuit doar 20% din banii primiți prin PNRR!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și-a exprimat îngrijorarea sa cu privire la nivelul lent de cheltuire a sumelor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), menționând că România a absorbit doar 33% din fondurile alocate și a utilizat doar 20% din suma totală primită. Concret, din totalul de 9,45 miliarde de euro alocate, au fost cheltuiți doar 1,95 miliarde de euro.

”Avem de recuperat nişte întârzieri pe unele zone. La Ministerul Energiei s-au făcut recuperări importante de întârzieri, dar mai sunt, ministerul educaţiei, sănătăţii, recuperează”, a declarat Adrian Câciu, într-o intervenție televizată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova a contractat un împrumut de 31 de milioane de lei pentru construcția liniei electrice aeriene SUCEAVA-BĂLȚI

”S-a trecut la un alt mod de lucru, s-a flexibilizat modul de lucru, era foarte rigid când am venit. Am introdus tot felul de mecanisme, inclusiv financiare, pentru ca banii să ajungă mai repede la beneficiari. Şi coordonatorii de reformă au început să lucreze mult mai aplicat. Şi Energia şi Sănătatea la momentul acesta sunt campioni la contracte. Nu mai vorbesc de campionul mondial care e Ministerul Transporturilor, 16 miliarde de euro, având alocate doar 6 miliarde”, a completat Câciu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a înregistrat cea mai mare producție de energie fotovoltaică din istorie!

Câciu a mai declarat că sunt investiţii în infrastructura mare, şi avem şi bugetul şi cofinanţarea, împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii, ca surse adiacente care vin să completeze banii din PNRR.

”La acest moment, din PNRR avem contracte de 36 de miliarde de euro, dar conţinutul resursei PNRR este de 21 de miliarde de euro”, a mai spus el.

Ministrul a precizat că ”România a primit 33% din banii alocaţi în PNRR şi 20% din banii primiţi i-am cheltuit”.

”9,45 de miliarde de euro au intrat în România şi s-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro”, a spus el, adăugând că în buget mai sunt prinse 7,5 miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România înregistrează o producție record de energie eoliană, depășind 2.600 MW în Sistemul Energetic Național

Întrebat dacă este mulţumit de acest procent, Adrian Câciu a răspuns: ”Nu, şi vom avea discuţiile aceastea în Guvern, a rămas să avem prima evaluare destul de tranşantă cu toţi coordonatorii de reformă, la nivelul premierului, într-o şedinţă dedicată, pe absorbţie, la 15 aprilie, când avem execuţia pentru primele trei luni şi atunci putem să ştim fiecare cât a avut alocat”.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top