Connect with us

Ministrul Adrian Câciu: „Au fost transmise declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro, care se vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate de către Comisia Europeană.”

WhatsApp Image 2023 04 12 at 10.55.06 - Moldova Invest

Național

Ministrul Adrian Câciu: „Au fost transmise declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro, care se vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate de către Comisia Europeană.”

MIPE a trimis declarații de cheltuieli pentru RAMBURSARE a 900 milioane euro de către Comisia Europeană, a explicat ministrul Adrian Câciu

MIPE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) și Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU), a transmis Autorității de Certificare și Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, declarații de cheltuieli în valoare de 608 milioane euro.

Ministrul Adrian Câciu, subliniază importanța acestui demers, menționând că sumele transmise spre rambursare în ultimele zile se vor adăuga la totalul sumelor deja rambursate de către Comisia Europeană.

„Doar în ultimele zile au fost transmise declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro care vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate de către Comisia Europeană.

Sunt bani de care țara are nevoie și vor ajunge la beneficiari în scurt timp. Săptămânile viitoare vom depune alte solicitări de plată de nivel similar, pentru că vreau ca ritmul de aducere a banilor în economia noastră să fie cel mai rapid.

Am tot spus că țintim o rată maximală de absorbție până la închiderea exercițiului financiar 2014-2020, adică la finalul acestui an, dar dincolo de cuantificarea absorbției stau, în fapt, finanțările pe care toate proiectele aflate în implementare le primesc pentru a putea finaliza lucrările și a-și aduce aportul la economia locală, regională și națională”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   135 de milioane de lei pentru centre de zi și rezidențiale pentru persoanele vârsnice

Ministrul a explicat faptul că este o manevră strategică, ce vine în sprijinul finanțării proiectelor aflate în derulare, și care are ca scop maximizarea ratei de absorbție a fondurilor europene până la finalul exercițiului financiar 2014-2020.

Astfel, Autoritatea de Management pentru POR transmis o declarație de cheltuieli în valoare totală de 399,13 milioane de euro.

Urmare a verificărilor, valoarea declarației de cheltuieli transmisă deja Comisiei Europene de către ACP a fost de 298,58 milioane euro, diferența de 100 milioane euro reprezentând cheltuieli suplimentare pentru drumuri județene și care va fi solicitată ulterior spre rambursare Comisiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Dezvoltării, Adrian VEȘTEA, subliniază disponibilitatea fondurilor pentru legea pensiilor

Astfel, suma totală transmisă spre decontare în cadrul POR este de 5,3 miliarde euro, reprezentând o rată de absorbție de 80%. În plus, din alocarea UE în valoare de 6,8 miliarde de euro au fost efectuate plăți către beneficiari în valoare de 6,56 miliarde euro, fonduri europene, reprezentând o rată a plăților de 96% în cadrul POR 2014-2020.

În același timp, Autoritatea de Management pentru POCU a trimis pe 29 septembrie, o declarație de cheltuieli în valoare totală de 208,92 milioane de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Producția de mere și pere în România, sub media ultimilor 5 ani

Din alocarea totală a POCU 2014-2020, în valoare de 4,59 miliarde de euro, până în prezent au fost solicitate Comisiei Europene spre rambursare fonduri în valoare de 3,41 miliarde euro. Din această sumă, peste 566 milioane euro au fost cerute pentru rambursare în cursul acestui an.

Sumele solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Regional, respectiv Programul Operațional Capital Uman.

Anterior, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a transmis, pe 28 septembrie, Autorității de Certificare și Plată două declarații de cheltuieli în valoare totală de 252,55 milioane de euro.

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top