Connect with us

AFIR a pregătit mai multe programe de finanțare nerambursabilă pentru fermieri

1 fermier pe camp 1110x717 1 - Moldova Invest

Național

AFIR a pregătit mai multe programe de finanțare nerambursabilă pentru fermieri

În perioada următoare, fermierii din sectoarele pomicultură și zootehnie vor putea accesa finanțări substanțiale, nesubvenționate, într-o gamă cuprinsă între sute de mii și două milioane de euro

Aceste fonduri vor servi la achiziționarea de echipamente agricole moderne, extinderea sau modernizarea facilităților de procesare a produselor, inclusiv deschiderea de magazine lângă ferme sau servind la achiziționarea de rulote pentru vânzarea produselor alimentare.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că a pregătit mai multe programe de finanțare nerambursabilă pentru fermieri. Aceste facilități vor fi implementate în cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 și vor susține fermierii, fie direct, fie indirect. Procesul de aplicare se va desfășura exclusiv online.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României anunță creșterea valorii tichetelor de masă pentru angajați

Beneficiarii acestei scheme includ diverse tipuri de entități, precum societăți, PFA-uri, întreprinderi individuale sau familiale, cooperative, grupuri și organizații de producători. Aceștia vor putea solicita finanțări pentru investiții în sectorul pomiculturii, de exemplu, cu sume cuprinse între 300.000 și 1,5 milioane de euro. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru modernizarea fermelor pomicole, dezvoltarea pepinierelor sau pentru îmbunătățirea fabricilor de prelucrare a fructelor și unităților de depozitare. De asemenea, acestea pot contribui la digitalizarea exploatațiilor, achiziționarea de sisteme de irigații, amenajarea de drumuri și infrastructură generală aferentă fermelor.

Crescătorii de animale pot, de asemenea, să beneficieze de finanțări nerambursabile. Fermierii din sectorul zootehnic pot primi până la 300.000 euro pentru proiecte de înființare, extindere sau modernizare a adăposturilor pentru animale și pentru achiziționarea de utilaje agricole. Pentru proiecte mai complexe, aceștia pot accesa sume de până la două milioane de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Foștii parlamentari vor beneficia, în continuare, de indemnizaţia pentru limita de vârstă

Aceste fonduri pot sprijini o gamă largă de investiții, inclusiv instalații pentru gestionarea dejecțiilor, echipamente de reproducere a animalelor, dezvoltarea canalelor de comercializare sau marketing, inclusiv magazinele la ferma sau rulotele alimentare pentru vânzarea exclusivă a produselor proprii. De asemenea, finanțările pot susține și dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, geotermală sau hidrotermală.

Pentru tinerii fermieri, debutanți în agricultură, AFIR a pregătit finanțări speciale. Acești fermieri cu vârste de maximum 40 de ani, care demonstrează competențe în domeniul agricol și conduc efectiv exploatația, pot solicita finanțări nerambursabile în valoare de 70.000 euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   E.S., dr. Mohammed Abdulghani M. KHAYAT: „Relațiile bilaterale dintre Arabia Saudită și Moldova sunt foarte bune, dar noi aspirăm mereu să ducem aceste relații la un nivel și mai înalt”

Aceste fonduri pot susține investiții în agricultura ecologică, agricultura de precizie, echipamente de irigații, economia circulară și altele. Tinerii fermieri trebuie să contribuie cu cel puțin 40% din valoarea finanțării planificate în planul de afaceri. Aceștia sunt încurajați să vândă cel puțin 30% din producția proprie prin canale precum cooperativele, grupurile de producători sau unitățile de procesare.

În plus, finanțările vor fi disponibile pentru modernizarea infrastructurii de irigații, dezvoltarea infrastructurii agricole de acces și educația fermierilor în domenii relevante pentru gestionarea fermelor.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top