Connect with us

Al treilea apel deschis în anul 2022 pentru Programul Femeia Antreprenor se va deschide pe 18 august

Programul Femeia antreprenor 2022 scaled 1 scaled e1660634388818 - Moldova Invest

Național

Al treilea apel deschis în anul 2022 pentru Programul Femeia Antreprenor se va deschide pe 18 august

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului continuă seria de măsuri privind încurajarea și stimularea înființării de întreprinderi mici și mijlocii prin lansarea Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor

“Programul Femeia Antreprenor va fi al treilea apel deschis în anul 2022 pentru IMM-urile din România. De această dată, vizăm diminuarea decalajelor dintre femeile și bărbaților antreprenori, mai ales că doar 36,84% din asociați/acționari sunt femei. Suplimentar, observăm că în ultimele luni, ponderea asociaților/acționarilor din cadrul persoanelor juridice favorizează decalajul dintre femeile și bărbații antreprenori. Deși nominal, de la începutul anului a crescut numărul de asociați/acționari femei, creșterea este mult mai mică față de creșterea numărului bărbaților care sunt acționari sau asociați ai societăților. Programul contribuie, totodată, la atingerea standardelor OECD privind egalitatea de gen în domeniul antreprenorial fiind o măsură personalizată, care asigură accesul la finanțare a femeilor antreprenor. Egalitatea de șanse se obține, în primul rând, prin micșorarea deficitului sistematic existent.” a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Câciu: Valoarea proiectelor contractate pe fonduri europene se ridică, la acest moment, la 15 miliarde de euro

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea şi sprijinirea înființării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local.

Societățile eligibilite trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale societăţii în cazul IMM-urilor aplicante. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Buget record pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 după ce fondurile pentru Regiunea Nord-Est au fost epuizate rapid în 2023

Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 lei.lei, iar beneficiarele pot obține maxim 200.000 lei/societate. Numărul societăți beneficiare este aproximativ 785 pentru anul 2022.

Înscrierea în cadrul programului, dar și toată implementarea și derularea măsurii de sprijin se va face exclusiv on-line prin intermediul aplicației Ministerului antreprenoriatului și turismului IMM-Recover https://granturi.imm.gov.ro, sistem informatic dezvoltat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale ce permite digitalizarea completă a raportului dintre administrație și aplicanți, eliminând complet atât interacțiunea dintre funcționari și reprezentanții societăților aplicante, cât și depunerea de documente emise de alte instituții ale statului.

Data de la care va fi activă aplicația informatică de înscriere și gestiune a programului Femeia Antreprenor este 18 august 2022 pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro , începând cu ora 10.00 a.m., iar numărul de Call Center pentru informații legate de particularitățile măsurii de sprijin este 021-9059. Solicitantele au la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru depunerea aplicației pentru obținerea finanțării.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții masive în infrastructura sportivă din România! Proiecte de 1,89 miliarde lei pentru 20 de stadioane

Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 5.000 de beneficiare, Bugetul estimat pentru întreaga perioadă fiind 1.000.000.000 lei.

Procedura pusă în dezbatere publică pe data de 24 iunie 2022 a fost publicată, astăzi, 11 august a.c, în Monitorul Oficial, Partea 1,  nr. 799/11.08.2022.

În continuare, puteți consulta procedura de implementare a programului, precum și anexele acesteia, în forma publicată în Monitorul Oficial (varianta editabilă):

Procedura Femeia Antreprenor 2022

Anexa 1-Formular Inscriere

Anexa 2-declaratie ajutor de minimis

Anexa 3-declaratie IMM

Anexa 4-calcul intreprinderi

Anexa 5-lista agentii

Anexa 6-acord de finantare

Anexa 7-cerere de rambursare

Anexa 8-formular decont

Anexa 9-cerere tip renuntare

Anexa 10-imputernicire


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top