Connect with us

Alexander DEGIANSKI, board director, Forest & Biomass ROMÂNIA: „În 20 de ani, agricultura va fi unul dintre cele mai informatizate sectoare din economie!”

FERMIERI e1658237656981 - Moldova Invest

Național

Alexander DEGIANSKI, board director, Forest & Biomass ROMÂNIA: „În 20 de ani, agricultura va fi unul dintre cele mai informatizate sectoare din economie!”

Într-o perioadă în care toată lumea vorbeşte despre tehnologie, digitalizare sau inteligenţă artificială, fermierii mari şi mici descoperă avantajele pe care acestea le oferă

„Când am implementat pentru prima dată un program tehnologic de nutriţie a plan­telor într-o fermă din Matca (jud. Galaţi – n. red.), comparativ cu modul tradiţional în care lucra fermierul anterior, păstrând ace­leaşi costuri, am avut un spor de producţie de aproximativ 30% şi vorbim de acum mulţi ani. Între timp, lucrurile au evoluat“, a declarat Marius Petrache, directorul general al Marcoser.

marius petrache e1658237287956 - Moldova Invest

Marius Petrache deține cea mai mare fermă din zonă, ce acoperă 3 hectare, pe care cultivă roşii, ardei şi castraveţi în câmp şi în solarii: „Doar din faptul că aplicăm apă în sis­tem automat avem la noi în fermă creşteri de producţie de până la 20% şi, pe de altă parte, sunt eliminate anumite costuri.“, a precizat directorul Marcoser.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiecte de energie eoliană în Marea Neagră. Bulgaria, în avantaj față de România?

Alexander Degianski, board director, Forest & Biomass România, susține faptul că, în cazul firmei, cel mai mare câştig a fost montarea de GPS-uri pe tractoare.

ALEXANDER e1658237350959 - Moldova Invest

­„Agricultura este şi o meserie a sim­ţului, pentru că până la urmă se păstrează un vechi proberb: ochii stăpânului îngraşă vitele. Dar, fermierii trebuie să înveţe că stau pe o mină de aur, iar aceasta este o bază de date, construită în funcţie de ce s-a întâmplat în anii anteriori şi de experienţa lor.

Practic, inteligenţa artificială te ajută să iei decizii corecte bazându-te pe o si­mi­litudine faţă de condiţiile anilor anteriori. Inteligenţa artificială îţi reîmprospătează me­moria şi, deşi poate fi foarte greu de implementat în ferme, sunt sigur că în ur­mătorii 20 de ani agricultura va fi unul dintre cele mai informatizate sectoare din e­conomie“, a precizat Alexander Degianski.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Grindeanu a anunțat finalizarea Autostrăzii Moldovei A7 până la sfârșitul anului. Când vor fi deschise primele două tronsoane

Dan Giuşcă, software architect şi partner al Bento Intellectually Curious, susţine că tehnologia câştigă teren în toate domeniile, iar inteligenţa artificială este foarte bine pusă la punct.

DAN GIUSCA - Moldova Invest

„Sunt convins că în următorii 20 de ani aceştia(algoritmii – n.red.) vor stăpâni complet procesele, dar există o componentă umană care nu poate fi eliminată atât de uşor şi nici nu este bine ca ea să dispară.

Ştim însă că cei care nu vor reuşi să îmbrăţişeze acest domeniu, vor avea probleme în viitor să ţină pasul. Mai devreme sau mai târziu ei vor fi obligaţi să adopte tehnologia“, a subliniat Dan Giuşcă.

Compania Bento a dezvoltat soft-ul Bento Grânar, care este destinat companiilor care se ocupă cu depozitarea produselor cerealiere, activitate care o căpătat o importanţă şi mai mare odată cu izbucnirea războiului de la graniţă, dar, mai ales de când România a devenit o cale de tranzit a cerealelor dinspre Ucraina spre vestul Europei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Startup-uri și IMM-uri de tehnologii în domeniul apărării vor primi 175 de milioane de euro prin fonduri europene de investiții

Bento Grânar îi ajută pe cei care fac depozitare la managementul complet al stocurilor, menţinerea calităţii produselor, gestionarea clienţilor, urgentarea proceselor birocratice, manevrarea produselor cu o viteză mai mare şi economisirea unor resurse.

„Ca producători de soft, putem să aducem plusvaloare în ferme prin implementarea acestor tehnologii. (…) Din câţi fermieri am cunoscut, am observat că aceştia au simţul economic şi pun tot timpul întrebări: ce obţin dacă implementează această tehnologie, în cât timp obţin etc. Vor să facă pasul în această direcţie, dar mi-aş dori foarte mult ca statul să fie mai implicat şi să pună mai puţine piedici în zona implementării acestor tehnologii“, a menţionat Giuşca.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top