Connect with us

ANAF dorește să impună băncilor să-i transmită ZILNIC sumele disponibile în conturile celor POPRIȚI

anaf - Moldova Invest

Național

ANAF dorește să impună băncilor să-i transmită ZILNIC sumele disponibile în conturile celor POPRIȚI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

ANAF dorește să impună băncilor obligația de a-i transmite zilnic sumele disponibile în conturile celor popriți, pentru a evita încasarea simultană a unor sume de bani peste suma datorată de către debitorul poprit. Până în prezent, o singură bancă a acceptat

ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a anunțat că intenționează să impună băncilor obligația de a-i transmite zilnic sumele disponibile în conturile celor popriți în vederea executării silite.

Până în prezent, doar o singură bancă a semnat convenția-cadru cu ANAF pentru această schimbare de informații.

Această măsură ar fi necesară pentru a evita încasarea simultană a unor sume de bani peste suma datorată de către debitorul poprit.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 10 milioane de euro pentru consolidarea corpului principal al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași

Se va evita încasarea simultană a unor sume de bani peste suma datorată de către debitorul poprit

Din iunie 2017, actele de executare silită pentru înființarea și ridicarea popririlor bancare sunt comunicate instituțiilor de credit prin intermediul unei platforme pentru descărcarea fișierelor ce conțin actele de executare.

Din 2021, mecanismul de poprire a conturilor în mediul electronic a fost dezvoltat prin implementarea unor noi funcționalități care să nu afecteze disponibilitatea banilor existenți în conturile bancare ale debitorilor.

Astfel, se comunică zilnic suma rămasă de recuperat din poprirea înființată, ori de câte ori se sting obligații fiscale în evidența debitorilor, astfel încât suma virată de instituțiile de credit să fie în limita obligațiilor fiscale rămase nestinse.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CFR Călători taie masiv din trenuri la Iași! Care sunt cauzele anulării curselor?

A fost semnată doar o singură convenție-cadru

A fost implementat un mecanism de indisponibilizare a sumelor din conturile bancare, în limita sumelor ce pot fi plătite existente în conturile bancare ale celor popriți.

Acest mecanism este aplicabil doar de către instituțiile de credit care au semnat convenția-cadru cu ANAF pentru aderarea la mecanismul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor de executare silită.

Însă, din moment ce a fost semnată doar o singură convenție-cadru, ANAF intenționează să modifice și să completeze actul normativ existent pentru a reglementa obligativitatea tuturor instituțiilor de credit de a transmite zilnic sumele ce pot fi plătite, existente în conturile bancare ale celor popriți.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Finanțelor din Republica Moldova, Petru Rotaru, s-a întâlnit cu omologul său român, Marcel Boloș

Prin intermediul acestor informații, aplicația informatică e-Popriri, deținută de ANAF, va sorta automat, în ordine descrescătoare, sumele ce pot fi plătite și va încărca pe platformă, în aceeași zi, ordonanțările de plată în vederea efectuării viramentelor de către instituțiile de credit care au indisponibilizat în conturile bancare sume.

În acest mod, sumele existente în conturile bancare deschise la celelalte instituții de credit, unde nu au fost comunicate ordonanțe de plată, nu vor fi plătite de acestea, urmând să le fie comunicate deciziile de ridicare a popririi, respectiv după recepționarea viramentelor din partea celorlalte instituții de credit.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top