Connect with us

ANAR scoate la licitație porțiuni din Marea Neagră pentru activități de piscicultură și acvacultură

marea neagra - Moldova Invest

Național

ANAR scoate la licitație porțiuni din Marea Neagră pentru activități de piscicultură și acvacultură

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

ANAR a anunțat printr-un comunicat de presă organizarea unei licitații pentru închirierea luciului de apă din Marea Neagră. Conform anunțului de pe site-ul său, licitațiile se desfășoară pentru mediul marin, în baza Ordonanței de Urgență 97 din noiembrie 2023. Persoanele interesate trebuie să completeze o cerere de intenție și să o trimită pe adresele de e-mail ale instituției.

„Vom închiria spațiul maritim pentru activități de piscicultură și acvacultură, inclusiv zone marine pretabile pentru moluște. Marea teritorială și apele maritime interioare au fost intabulate și incluse în inventarul bunurilor proprietate publică a statului român aflate în administrare Apelor Române. Este pentru prima dată în România, iar închirierea se face pentru 20 de ani”, se precizează în informarea publicată pe LinkedIn.

Este o premieră în România, iar închirierea se va face pentru o perioadă de 20 de ani. Anul trecut, s-a reușit prelungirea termenului de închiriere de la 4 ani la 20 de ani. În acest an, a fost promulgată legea care mandatează ANAR ca instituție publică abilitată să închirieze spațiul maritim, începând cu 1 iulie 2024, urmând ca actul normativ să fie publicat în Monitorul Oficial.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Preşedintele AMEPIP: Provizoratele, o boală la nivelul companiilor de stat. România recunoscută de OCDE drept exemplu de bune practici în guvernanța corporativă

ANAR - Moldova Invest

„Procedura se va organiza în temeiul prevederilor OUG nr. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), modificată și completată și aprobată prin Legea nr. 404/2003, precum și în baza OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și HG nr. 183/2020 privind aprobarea procedurii de închiriere prin licitație a unor bunuri imobile proprietate publică a statului aflate în administrarea ANAR” se specifică în comunicat.

De asemenea, se au în vedere și dispozițiile Ordonanței de Urgență nr. 97/2023 pentru aprobarea Planului de amenajare a spațiului maritim.

Persoanele interesate trebuie să completeze o cerere de intenție și să o transmită pe adresele de e-mail: mecanism.economic@rowater.ro și dispecer@abadl-rowater.ro până la data de 15 iulie, ora 12.00.

În stabilirea prețului de pornire, ne-am consultat cu alte instituții ale statului și cu potențiali investitori, ținând cont de Ordinul Comun MAP – MADR – 1093/2017. Prețul de 0.06 lei/mp/lună a fost stabilit pentru cultivarea resursei acvatice prin furajare convențională.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creștere semnificativă a investițiilor nete în economia națională în primul trimestru al anului: 34,65 miliarde de lei

Subliniem faptul că activitățile de acvacultură pot exercita potențiale presiuni asupra ecosistemelor acvatice. De aceea, la stabilirea metodei/tehnologiei de cultivare a resurselor acvatice vii, trebuie să fie respectate prevederile Directivei Cadru Apă, a Directivei Cadru privind mediul marin și Ghidul de aplicare a celor două Directive în relație cu activitățile de acvacultură.

Având în vedere cele de mai sus, prețul rezultă din aplicarea mecanismului economic european de recuperare a costurilor pe principiul „beneficiarul plătește” și va constitui venituri în proporție de 50% la ANAR și 50% la bugetul de stat. Veniturile încasate de instituția noastră vor fi utilizate în scopul dezvoltării infrastructurii de management calitativ și cantitativ în regiunea Mării Negre.

De natura celor prevăzute în art. 136 alin.3 din Constituția României republicată, bunuri proprietate publică prevăzute în Anexa nr. 12 la HG nr. 1705/2006 privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Egis intenționează să introducă în România tehnologii inovatoare în domeniul mobilităţii şi al parcărilor inteligente

Anunțul de pe site-ul instituției include o hartă cu localitățile vizate pentru licitații, iar pe platforma de socializare este publicată o altă hartă, cu zonele clar delimitate pentru acvacultură (moluște) și piscicultură. Conform hărților, plaja sălbatică Vadu se află la limita uneia dintre ariile destinate culturii scoicilor. Cei interesați pot închiria luciu de apă cu 6 bani pe metru pătrat pe lună pentru ferme de moluște și piscicole, în apropierea plajelor de la Eforie Nord până la Cap Aurora. La acest preț, un hectar de luciu de apă (10.000 metri pătrați) poate fi închiriat cu 600 de lei pe an, respectiv 12.000 de lei pentru perioada maximă anunțată de 20 de ani.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top