Connect with us

ANBR: ‘Taxarea băuturilor răcoritoare, o soluţie universală de tratare a golurilor din buget’

sup racor 01 - Moldova Invest

Național

ANBR: ‘Taxarea băuturilor răcoritoare, o soluţie universală de tratare a golurilor din buget’

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) avertizează cu privire la efectele adverse ale unor noi măriri de taxe pentru băuturile răcoritoare.

„De fiecare dată când se pune problema acoperirii unui deficit bugetar, taxarea băuturilor răcoritoare revine în atenţia guvernanţilor ca şi cum ar fi o soluţie universală de tratare a golurilor din buget, fără a fi luate în considerare consecinţele negative în lanţ ale unei astfel de iniţiative, cu atât mai puţin caracterul profund discriminatoriu al acesteia. De fapt, o acciză pe zahar riscă să taxeze consumatorii, un sector economic care este un bun contribuabil la bugetul de stat şi economia în ansamblu.”

„Privim cu îngrijorare cum sectorul nostru este din nou vizat, deși am fost afectați în ultimul an de o serie de măsuri discriminatorii, care au dus la o scădere graduală a pieței. Cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar 6 luni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19% și care se aplică doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr. Această măsură profund discriminatorie a determinat deja o scădere a pieței de aproximativ 6% și o nouă taxă adresată doar producătorilor de băuturi răcoritoare pune o presiune greu de gestionat de către orice companie. Credem că un set de măsuri eficiente și sustenabile pe termen lung se poate adopta doar prin consultarea sectoarelor implicate, ținând cont de impactul măsurabil al fiecărei inițiative Doar în felul acesta ar aduce beneficii tuturor, inclusiv consumatorilor, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile pentru întregul lanț valoric al industriei agroalimentare și mediul de afaceri.”, a declarat Alice Nichita, președinte ANBR.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează cea de-a XV-a ediţie a taberelor "ARC" pentru 6.500 de tineri din diaspora şi comunităţile istorice

Guvernul dorește să majoreze TVA-ul la produsele care conțin zahăr, iar industria băuturilor răcoritoare afirmă că „o suprataxare se va resimți direct în buzunarul consumatorului, cu o creștere directă a prețului mediu pe litru la raft între 20-25% și până la 50% pentru băuturile în ambalaje la peste 2,5 litri.”

„Posibila suprataxare a băuturilor răcoritoare cu zahăr în contextul noilor ajustări fiscale analizate de Guvern se va resimți direct în buzunarul consumatorului. Dupa mărirea din ianuarie a cotei de TVA de la 9 la 19% pentru băuturile răcoritoare, o nouă majorare a prețurilor va crea presiuni majore asupra buzunarului consumatorilor, deja puternic afectat de inflația aflată la cote îngrijorătoare. Impactul direct al unei posibile accize va determina o creștere directă a prețului mediu pe litru la raft între 20-25% și până la 50% pentru băuturile în ambalaje la peste 2.5l. Mai exact, creșterea directă a prețului înseamnă +14 puncte procentuale față de rata medie actuală a inflației din România și +5 puncte procentuale peste rata medie a inflației din industria alimentară”, se arată în comunicatul Asociației Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost votată legea prin care prosumatorii vor fi obligați să își instaleze baterii. În caz contrar se limitează injecția în rețea

Asociația afirmă că Guvernul nu ia în considerare consecințele negative în lanț ale unei astfel de inițiative și că măsura are un caracter profund discriminatoriu.

Industria consideră că lipsa predictibilității, a transparenței decizionale și a consultării în ceea ce privește ajustarea regimului fiscal din România, o abordare constantă în ultimii ani, poate duce la suspendarea investițiilor planificate. „Nivelul investițiilor implementate în ultimii ani nu va mai putea fi menținut. Mai mult, forța de muncă va fi adaptată conform constrângerilor pieței. Amintim, totodată, faptul că întreaga industrie a băuturilor răcoritoare realizează deja investiții semnificative de ordinul sutelor de milioane de euro, pentru a dezvolta în parteneriat cel mai mare proiect de sustenabilitate din România – Sistemul de Garanție Returnare (SGR) – un sistem organizat și finanțat integral de către industria responsabilă”, arată ANBR.

De asemenea, Asociația spune că o astfel de taxare continuă să aibă un caracter profund discriminatoriu, în raport cu alte categorii de produse care conțin zahăr – atât timp cât nu adresează tot aportul de zahăr din dietă. „Cantitatea de zahăr și aportul caloric adus de acesta în dietă este același, indiferent de forma solidă sau lichidă a produsului. Nu există nicio diferență între zahărul din băuturi și zahărul din alimente sau zahărul care este pe lista alimentelor esențiale în OUG de combatere a creșterii excesive a prețurilor la alimente”, arată Asociația.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vouchere casnice pentru români din 2024. Ce valoare au și cine le poate lua?

Totodată, industria spune că s-ar mări și mai mult dezechilibrul concurențial în piață, unde categorii de produse direct concurente au rămas la cota redusă de TVA de 9% și fără taxare suplimentară. „Această măsură nu ține cont de recomandările instituțiilor internaționale cu privire la măsurile de reformă fiscală necesare în România, în special în ceea ce privește regimul de TVA (eliminarea/reducerea categoriilor care beneficiază de cote reduse; creșterea ratei de conformare/colectare TVA)”, conchide ANBR.

Efectele negative vor fi resimţite de întregul lanţ de valoare, de la fermierii care cultivă sfecla de zahăr în România, până la magazine, baruri şi restaurante, inclusiv prin pierderi de locuri de muncă. În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susţinut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă, prin efect direct, indirect şi indus.

Scaderea contribuţiei totale în economie, prin impactul asupra cifrei de afaceri. În perioada 2017-2020, contribuţia industriei la economia naţională s-a ridicat la peste 3,65 miliarde euro, din care peste 1 miliard de euro valoare adaugată brută directă.

În perioada 2017-2020, industria de băuturi răcoritoare a contribuit direct la bugetul de stat cu peste 416 milioane euro reprezentând TVA şi impozite indirecte, conform unui studiu din 2022 efectuat de Deloitte România.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top