Connect with us

Anunț neașteptat făcut de Ministrul Muncii! Ce bonus va fi adăugat la pensie?

simona bucura oprescu cresterea pensiilor 66822200 - Moldova Invest

Național

Anunț neașteptat făcut de Ministrul Muncii! Ce bonus va fi adăugat la pensie?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit, în legătură cu noua Lege a Pensiilor, că tinerii vor beneficia de un bonus la pensie, dacă au absolvit studii superioare. De asemenea, a explicat că românii care au acumulat peste 36 de ani de vechime în cartea de muncă vor obține un punctaj adițional grație “punctelor de stabilitate”.

Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețul aurului în România atinge cote record. Pe 11 martie, un gram de aur costa 317,93 lei

Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a dat și un exemplu de calcul:

  • 4 ani de Facultate
  • 6 luni de armată
  • 6 luni de șomaj
  • 15 ani de stagiu de cotizare, rezultă 1,25 puncte necontributive.

Beneficiu suplimentar la pensie

“Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume.

  • 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani
  • 0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani
  • 1 punct-an începând de la 36 de ani

Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii. Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiectul de lege privind finanțarea Autostrăzii Moldovei se află pe ordinea de zi a ședinței guvernului

“Poţi să intri în pensia de invaliditate şi dacă ai o singură zi de muncă, dar din nefericire ai avut in accident de muncă, ţi-ai pierdut capacitatea de muncă şi intri în pensia de invaliditate(…). O noutate pe care beneficiarii acestei pensii trebuie să o cunoacă este că după nou alege cei care au pensie de invaliditate pot să şi lucreze. De exemplu, dacă o persoană are afectată capacitatea de muncă şi este în scaun cu rotile aceasta poate să fie un IT-ist foarte bun şi îi dam posibilitatea săluctreze dacă acesta doreşte şi nu pierde pensia de invaliditate”, a mai explicat ministrul Muncii, la Antena 3 CNN

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul bugetar a revenit la normal, după primele trei luni

Cum vor fi incluse la pensie sporurile nepermanente

“Aici este o parte importantă a reformei, fiindcă până acum acestea nu erau luate în calcul. Din cauza acestui fapt au existat nenumărate litigii, iar soluțiile date de instanţă au fost diferite. Pensionarii erau puşi pe drumuri, încercau să obțină pensii mai bune cerând să se ia în calcul veniturile brute, toate veniturile pentru care au fost reținute şi virate contribuții de asigurări sociale. Pe noua lege toate acestea vor fi luate în calcul (…) Pentru veniturile din 2001 nu trebuie să mai aducă niciun document, fiindcă veniturile se valorifică în baza declarației 112 pe care o avem deja în sistem”, a mai spus ministrul Muncii.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top