Asociația Forestierilor din România – ASFOR propune un plan prin care Guvernul să ofere suport comunităților care utilizează lemn de foc pentru încălzire
Toate țările europene, inclusiv România, implementează programe pentru optimizarea eficienței energetice.
Clădirile rezidențiale sunt izolate termic, mijloacele de transport în comun învechite sunt înlocuite cu variante mai eficiente din punct de vedere energetic, instalarea panourilor fotovoltaice devine din ce în ce mai frecventă, iar programul Rabla a fost extins și la electrocasnice.

Aceste programe beneficiază de sprijin financiar la nivel european, național și local prin subvenții.
În acest context, Asociația Forestierilor din România – ASFOR propune un plan prin care guvernul să ofere suport comunităților care utilizează lemn de foc pentru încălzire, iar numărul acestora ajunge la câteva milioane în țara noastră.
ASFOR a emis un comunicat semnat de Ciprian Dumitru MUSCĂ, Președintele ASFOR, unde subliniază importanța implementării unui program de subvenționare a înlocuirii sobelor vechi cu unele moderne, eficiente energetic, în gospodăriile rurale.
Cu toate acestea, o realitate semnificativă persistă în mediul rural: aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne, în sobe vechi cu randament scăzut și poluante.

Cu scopul de a oferi o soluție sustenabilă și accesibilă, ASFOR propune implementarea unui program de subvenționare pentru înlocuirea acestor sobe ineficiente cu unele noi, moderne, care au randamente de 80-90%.
„Un astfel de ajutor intră și în schema de echitate europeană. Dacă locuitorii condominiilor urbane au avut sprijin pentru izolarea termică a locuințelor, ar fi firesc ca și gospodăriile de la țară să beneficieze de ajutor.
În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleți sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficiență sporită este mult mai la îndemână.
Multe state dezvoltate sau administrații locale din aceste state au asemenea programe. Acestea au proiecții pe termen lung, pentru că procesul, deși este relativ simplu, implică un număr mare de gospodării.
Important este însă să demaram primii pași și să începem un astfel de program!
România are resursă din plin. Mai mult, peste jumătate din pădurile țării sunt proprietate publică – pădure publică a statului: 48,1% (3,1 milioane hectare) și pădure publică a unităților administrativ-teritoriale: 17,4%. De ce să nu folosim eficient lemnul? Să ardem mai puțin lemn în sobe și să valorificăm superior această resursă? ” se precizează în comunicatul ASFOR.
Această inițiativă ar aduce multiple beneficii, de la creșterea eficienței energetice și reducerea poluării până la dezvoltarea sectorului forestier.

Utilizarea eficientă a lemnului ar putea contribui semnificativ la PIB-ul sectorului, generând avantaje economice și sociale pentru întreaga comunitate.
ASFOR îți oferă sprijinul pentru dezvoltarea unui set de politici publice în acest sens și se oferă să participe activ la elaborarea acestora, având expertiza necesară pentru a contribui la o utilizare sustenabilă și eficientă a resurselor naturale.
Sursa: asfor.ro