Connect with us

Asociaţia Fermierilor din România cere Guvernului să prelungească unilateral embargoul pentru importul de cereale din Ucraina

afr - Moldova Invest

Național

Asociaţia Fermierilor din România cere Guvernului să prelungească unilateral embargoul pentru importul de cereale din Ucraina

Asociaţia Fermierilor din România cere Guvernului să prelungească unilateral embargoul pentru importul de cereale din Ucraina

AFR solicită ca această interdicţie să intre în vigoare imediat şi să dureze cel puţin 60 de zile, oferind în acelaşi timp compensaţii financiare pentru preţurile subevaluate şi creşterea costurilor de transport pentru fermierii români.

Potrivit unui comunicat emis de AFR, eliminarea restricţiilor privind importurile de mărfuri din Ucraina plasează agricultura din România într-o poziţie incertă, cu impact semnificativ asupra competitivităţii fermierilor autohtoni.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că vânzarea produselor ucrainene la preţuri care concurează în mod neloial, fără a respecta standardele de calitate înalte impuse producătorilor locali (Ucraina neadoptând standarde de calitate înalte sau reguli conform Green Deal), a dus doar la acumularea de stocuri, datorii şi nemulţumiri pentru fermierii români. Faptul că România deţine o cotă de 20% din exportul total de grâu al Uniunii Europene poate fi văzut ca o măsură de disperare a fermierilor români de a-şi minimiza pierderile, având în vedere că au produs la costuri ridicate şi sunt obligaţi să vândă la preţuri mici, iar datoriile îi presează.

Conform informaţiilor furnizate, veniturile fermierilor români se estimează a scădea cu aproximativ 30-40%, punând în pericol funcţionarea acestui sector vital al economiei naţionale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Compania americană Lockheed Martin a încheiat un acord cu Ministerul Energiei în scopul dezvoltării tehnologiei de producţie a bateriilor

Fermierii sunt afectaţi şi mai grav în cazul culturilor de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia etc.), din cauza secetei, şi din cauza exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană la preţuri foarte reduse. De asemenea, fermierii întâmpină dificultăţi în a-şi achita datoriile la credite şi costurile pentru înfiinţarea altor culturi, avertizează AFR.

“Ucraina produce la preţuri foarte mici, continuând să utilizeze produse chimice interzise de Uniunea Europeană, cum ar fi furadan, erbicide sulfonilureice, acetoclor etc., ceea ce face produsele lor mult mai ieftine, dar de o calitate mai slabă. Siguranţa alimentară este pusă în pericol, deoarece aceste produse ajung în etapa de procesare în unităţile de producţie din ţara noastră, dar şi din alte state membre, afectând serios interesele consumatorilor”, adaugă reprezentanţii AFR.

Aceştia subliniază importanţa ca România să-şi apere interesele ca stat membru, având în vedere menţinerea producţiei de alimente de înaltă calitate şi asigurarea securităţii alimentare.

Totodată, reprezentanţii AFR consideră că s-a acordat o atenţie excesivă facilităţilor logistice, mai ales în ceea ce priveşte importurile sau tranzitul din Ucraina, cu tendinţa de a se neglija nevoile şi provocările fermierilor români.

În acest context, Asociaţia Fermierilor din România vine cu propuneri pentru a depăşi momentele nefavorabile prin care trec fermierii şi, implicit, agricultura României. Prima măsură propusă vizează prelungirea unilaterală a interdicţiei de import a cerealelor şi oleaginoaselor din Ucraina, cu intrare în vigoare imediată, pe o perioadă de cel puţin 60 de zile. Chiar şi cu interdicţie, s-a observat că importul a fost dublu în ultima perioadă, în comparaţie cu situaţia anterioară.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ce procent din cei 834 kilometri de autostradă contractați de România poartă amprenta constructorilor români?

Alte propuneri ale AFR includ susţinerea alocării de compensaţii financiare pe hectar din bugetul european, suficiente pentru producătorii români, destinate să compenseze preţurile subevaluate şi creşterea costurilor de transport, facilitarea accesului la programele Rural Invest şi Agri IMM Invest, refinanţarea şi eşalonarea datoriilor fermelor care au datorii ridicate, sub rezerva unui contract de control şi consultant pentru rambursarea creditului, precum şi alocarea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare şi portuare, în contextul menţinerii tranzitului de cereale şi oleaginoase din Ucraina.

În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzarea internă a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permitând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte ţări.

Cu toate acestea, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor menţine restricţiile proprii privind importurile de cereale ucrainene, ignorând decizia Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesul economiilor lor şi că deciziile lor au scopul de a proteja fermierii de valul de produse ucrainene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Șeful Trezoreriei României sugerează o posibilă îmbunătățire a ratingului de țară. Coerența politicilor, factor decisiv pentru obținerea calificativului BBB

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni, de la ora 18:00, cu asociaţiile de fermieri pentru a discuta despre importul de cereale din Ucraina. El a asigurat că, începând cu data de 15 septembrie, “nu a intrat niciun bob” în România şi că nu vor intra cereale în următoarele 30 de zile. Recent, a afirmat că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi legislative, “pentru a sprijini şi proteja fermierii români”.

Înainte de invazia rusă din 2022, Ucraina se număra printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, dar capacitatea sa de a livra produse agricole prin porturile de la Marea Neagră a scăzut. Din această cauză, fermierii ucraineni au fost nevoiţi să îşi bazeze exporturile pe ţările vecine, inclusiv România.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa, dar ritmul livrărilor a încetinit odată cu intensificarea atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre. În comparaţie, în întregul an 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top