Național
Au fost montate primele grinzi la kilometrul 0 al Autostrăzii Moldovei (A7)
În cadrul unei vizite pe șantierul lotului 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Ploiești-Buzău, Irinel Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Transporturi a dat asigurări că proiectul avansează cu pași repezi
Acest lot, considerat esențial pentru conectarea Bucureștiului cu regiunea Moldovei prin intermediul Autostrăzii A7, este gestionat de asocierea Pizzarotti – Retter, câștigătoarea contractului pentru acest tronson.
Noul nod rutier dintre A3 București-Ploiești și Autostrada A7, situat la kilometrul 0 al Autostrăzii Moldova A7, este unul dintre cele mai complexe proiecte de infrastructură rutieră din această zonă și va facilita traficul între regiunile Moldovei și Munteniei, precum și cu capitala, București.
Secretarul de stat a furnizat detalii importante cu privire la stadiul lucrărilor pe acest lot impresionant:
- Descărcarea siturilor arheologice de pe întregul amplasament al autostrăzii a fost finalizată, asigurând astfel că construcția poate avansa fără întârzieri majore.
- Primele 48 de grinzi de beton aferente structurilor au fost montate, semn că infrastructura de bază a autostrăzii începe să prindă contur.
- Din cele 39 de podețe prevăzute, 32 au fost finalizate, iar restul sunt în lucru. Podețele reprezintă o parte esențială a autostrăzii, asigurând trecerea peste cursuri de apă și alte obstacole naturale.
- Sunt în desfășurare lucrări de hidroizolație, umpluturi și verificări la cele 32 de podețe finalizate, pentru a asigura durabilitatea acestora.
- S-au realizat 960.000 de metri cubi din totalul de 2,5 milioane de metri cubi de umpluturi de pământ necesare pentru stabilizarea terenului.
- 25.980 de metri cubi de strat de formă din pământ stabilizat cu lianți hidraulici au fost deja executate.
- Se efectuează lucrări de umpluturi cu pământ la bretelele Nodului rutier de la Dumbrava, contribuind astfel la conectarea nodului la autostradă.
- Una dintre structurile majore, respectiv un pod, a fost finalizată, iar altele 14 (poduri și pasaje) prevăzute în contract sunt în construcție.
- Au fost forați, armați și turnați 927 din totalul de 1.180 de piloți necesari pentru construcția structurilor.
- Se montează oțel-beton la radiere și se lucrează la elevațiile culeelor, aspecte esențiale pentru siguranța și stabilitatea autostrăzii.
- S-au încheiat toate subtraversările de conducte gaz și țiței, facilitând conectarea infrastructurii de utilități.
- Se lucrează la sistemul ITS (Sistemul de Transport Inteligent), care a atins un stadiu de 65%, pentru a asigura monitorizarea și gestionarea traficului în mod eficient.
- Lucrările de relocare a rețelelor de utilități publice sunt în desfășurare, iar relocarea conductelor de apă a fost deja finalizată.
Proiectul Autostrăzii Ploiești-Buzău, lotul 1, implică construirea a 15 poduri și pasaje, două noduri rutiere, un centru de întreținere și monitorizare, precum și plantarea a 48,7 hectare de perdele forestiere pentru protejarea mediului înconjurător.
Lotul 1 se întinde pe o distanță de 21 de kilometri, începând de la Dumbrava (Autostrada București – Ploiești) și ajungând până la Mizil (DJ 100C).
Irinel Ionel Scrioșteanu a subliniat importanța creșterii mobilizării în șantier pentru a respecta termenul propus, anul viitor, când se dorește ca primul lot al Autostrăzii A7 să fie deschis traficului. Lucrările la acest lot au început în toamna anului precedent, iar constructorul are la dispoziție 25 de luni pentru finalizare, beneficiind de un buget de 1,46 miliarde lei, fără TVA, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență.
În iulie 2023, stadiul fizic al lucrărilor pe acest lot a atins 20%, iar termenul de finalizare estimat rămâne septembrie 2024, conform datelor Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
