Connect with us

Autostrada Unirii A8: Au fost aprobați indicatorii pentru secțiunea de munte, Miercurea Nirajului – Leghin. Peste 31 miliarde de lei pentru 159 de km de drum!

a8 leghin - Moldova Invest

Național

Autostrada Unirii A8: Au fost aprobați indicatorii pentru secțiunea de munte, Miercurea Nirajului – Leghin. Peste 31 miliarde de lei pentru 159 de km de drum!

„Indicatorii tehnico – economici necesari lansării licitației pentru construcția secțiunii II a Autostrăzii Târgu Mureș – TârguNeamț (A8) au fost aprobați joi în Consiliul Tehnico – Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)”, a dezvăluit directorul general al companiei, Cristian Pistol.

Tronsonul Miercurea Nirajului — Leghin al autostrăzii va avea o lungime totală de 159,2 km, iar ruta sa va cuprinde:

  • 5 noduri rutiere la intersectarea cu DN13A (Sovata), DN13B (Joseni), DN12 (Ditrău), DN15 (Tulgheș), DN15B (Pipirig),
  • 437 de structuri (119 poduri, 19 pasaje, 117 viaducte, 179 podețe),
  • 47 de tunele, cu o lungime totală de 11,64 km (cu lungimi individuale cuprinse între 70 m și 940 m).
Moldova Invest îți recomandă și ...   Contractul pentru reabilitarea Filarmonicii din Iași, evaluat la peste 60 de milioane lei

Această autostradă va beneficia, de asemenea, de 4 parcări de scurtă durată, un punct de sprijin și întreținere, 6 spații de servicii, precum și 2 centre de întreținere și coordonare.

„Documentația pentru lansarea licitației necesare construcției secțiunii de autostradă Miercurea Nirajului — Leghin va fi elaborată dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern”, a adăugat Pistol.

Proiectul, care va fi finanțat prin Programul Transport (PT), este evaluat la o valoare totală de aproximativ 31,56 miliarde lei, excluzând TVA (echivalentul a aproximativ 6,4 miliarde de euro).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a aprobat noile măsuri fiscale. Care sunt noile taxe impuse

În decembrie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Transport, cu o alocare totală de 9,6 miliarde euro, din care 4,6 miliarde euro reprezintă finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top