În trimestrul 3 al anului 2023, băncile din zona euro au impus condiții mai stricte pentru credite din cauza dobânzilor mai mari și îngrijorărilor economice, conform studiului BCE citat de Bloomberg și Reuters
Cu toate că tendința s-a temperat ușor, creditorii au persistat în intensificarea cerințelor și criteriilor pentru acordarea de împrumuturi companiilor.
Conform informațiilor furnizate de Banca Centrală Europeană, au fost introduse standarde mai exigente pentru împrumuturile ipotecare și alte forme de creditare.
În luna iulie, creditarea pentru companii în zona euro a înregistrat o creștere anuală de 2,2%, în scădere față de avansul de 3% înregistrat în luna anterioară.
Totodată, împrumuturile acordate gospodăriilor au înregistrat o creștere de doar 1,3% în iulie, comparativ cu expansiunea de 1,7% din luna precedentă.
BCE atribuie înăspririi standardelor de creditare percepția crescută a riscului asociat de perspectivele economice, precum și circumstanțele individuale ale solicitantului de credit, nivelul mai scăzut al toleranței la risc și resursele financiare mai limitate ale băncilor.
Sondajul trimestrial, inițiat în 2003, oferă analiștilor o perspectivă asupra modului în care înăsprirea neobișnuită a politicii monetare de către BCE a influențat creditarea – un mecanism crucial pe care oficialii îl utilizează pentru a aduce inflația la ținta de 2%, fără a afecta economia.
Cu toate că oficialii BCE au menționat că vor face o pauză săptămâna aceasta, după zece creșteri succesive ale dobânzilor, au avertizat că efectele semnificative ale acestor acțiuni vor continua să se facă simțite în economie în viitor, pe măsură ce politica monetară își produce efectele.
Efectele semnificative asupra sectorului bancar
Cererea pentru credite din partea firmelor și gospodăriilor continuă să înregistreze o scădere “substanțială”, depășind chiar prognozele BCE.
Banca BCE estimează că în trimestrul patru din 2023, băncile din zona euro vor continua să înăsprească standardele de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor, dar această înăsprire va fi mai moderată.
Standardul de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe va rămâne neschimbat, în timp ce pentru creditele de consum, băncile anticipează o înăsprire suplimentară.
De asemenea, instituțiile bancare anticipatează o nouă scădere a cererii pentru toate tipurile de împrumuturi în ultimul trimestru al anului 2023.
În luna precedentă, Banca Centrală Europeană a efectuat a zecea majorare consecutivă a dobânzii sale de referință, ridicând costul creditului la cel mai înalt nivel din istoria instituției, dar a sugerat că s-ar putea afla în apropierea sfârșitului ciclului său de strângere a politicii monetare.
La încheierea reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE, rata dobânzii pentru operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor pentru facilitatea de creditare marginală și facilitatea de depozit vor fi majorate la 4,50%, 4,75%, și respectiv, 4,00%, începând cu data de 20 septembrie 2023.