Connect with us

Bani albi pentru zile negre? Românii economisesc mai mult și fac mai puține credite!

economisesc - Moldova Invest

Național

Bani albi pentru zile negre? Românii economisesc mai mult și fac mai puține credite!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Românii au economisit mai mult cu a13% în termeni reali (luând în considerare inflația) în luna iulie 2023 comparativ cu iulie 2022, în timp ce acordarea de împrumuturi a scăzut cu peste 8%. Aceasta sugerează că oamenii au disponibilități financiare, dar manifestă prudență și preferă să economisească, evitând în același timp să se îndatoreze.

Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut în luna iulie până la aproximativ 200 de miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 23% (13% în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului precedent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gheorghe Flutur a anunțat începerea asfaltării drumului Mălini – Borca: „Ne propunem ca Măliniul să devină stațiune turistică de interes național!”

În iulie 2023, creditul guvernamental a înregistrat o scădere cu 0,05% față de luna iunie 2023, ajungând la suma de 189 829,7 milioane lei. În același timp, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au înregistrat o diminuare cu 0,6% în luna iulie 2023 față de luna anterioară, atingând nivelul de 529 949,2 milioane lei.

Depozitele în lei ale altor sectoare (cum ar fi societățile nefinanciare și instituțiile financiare nemonetare) au înregistrat o creștere de 13,1% (3,3% în termeni reali).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sprijin financiar de 2000 de lei pentru mamele cu nou-născuți care provin din familii defavorizate

Oamenii își constituie economii, încetinindu-și ritmul cheltuielilor și încercând să se adapteze la un mediu economic în care inflația rămâne ridicată.

Pe lângă faptul că populația își acumulează economii, există o amânare a cheltuielilor, un posibil efect al unei stări politice și fiscale incerte.

Guvernul se confruntă cu o lipsă de claritate în ceea ce privește măsurile pe care dorește să le ia pentru a corecta derapajele din economie, incluzând posibile creșteri de taxe sau impozite. Această confuzie determină populația să aștepte înainte de a face cheltuieli semnificative.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna suceveană BERCHIȘEȘTI, model de administrație eficientă și implicare comunitară

Economiștii definesc aceste economii drept “economii de precauție”, unde oamenii strâng bani înainte de a lua decizii într-un mediu economic incert.

De asemenea, consumatorii continuă să evite încheierea de noi împrumuturi, iar în ceea ce privește creditele imobiliare, piața aceasta este în declin din septembrie 2022, conform datelor furnizate de Banca Națională.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top