Connect with us

Biomasa forestieră și energia regenerabilă, în dezbatere la Conferința ASFOR: Solutii pentru viitorul durabil al României

cip casarb - Moldova Invest

Național

Biomasa forestieră și energia regenerabilă, în dezbatere la Conferința ASFOR: Solutii pentru viitorul durabil al României

Anul acesta, ASFOR a organizat o serie de conferințe regulate cu privire la sectorul forestier și prelucrarea primară a lemnului, având ca scop informarea și conștientizarea publicului asupra acestui domeniu

Aceste evenimente au fost create pentru a evidenția provocările și dificultățile întâmpinate în această sferă, dar și pentru a sublinia soluțiile disponibile pentru progresul în sectorul forestier, îmbunătățirea calității vieții și sporirea contribuției acestui domeniu la PIB-ul României.

În data de 17 noiembrie, ASFOR a găzduit o conferință la Sfântu Gheorghe, județul Covasna, sub tema “Biomasa forestieră, sursă locală de energie regenerabilă”. În cadrul acestei întâlniri, parteneri precum clusterele “ProWood” și “Green Energy” au prezentat proiecte care utilizează biomasă pentru încălzirea în mediul rural.

Având în vedere criza energetică globală și angajamentul Uniunii Europene în tranziția către surse de energie regenerabilă, producerea de energie electrică și termică prin utilizarea biomasei este încurajată activ. Această formă de energie verde din biomasa forestieră este recunoscută în UE și reprezintă o soluție durabilă și eficientă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNSP: Producția de țiței va scădea anual cu o medie de 2,5% până în 2027

Creșterea utilizării biomasei în UE aduce multiple beneficii, cum ar fi diversificarea sursei de energie, stimularea creșterii economice și a ocupării forței de muncă, dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Această formă de bioenergie reprezintă cea mai mare parte a energiei regenerabile în UE, fiind folosită în principal pentru încălzire și răcire.

Revizuirea recentă a Directivei privind Energia Regenerabilă, încheiată la 12 septembrie 2023, consacră principiul utilizării în cascadă a lemnului, acordând suport pentru utilizarea biomasei forestiere în cadrul unor scheme de sprijin.

Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se bazează pe lemne pentru încălzire. Utilizarea eficientă a biomasei forestiere este o soluție vitală pentru rezolvarea problemei încălzirii în mediul rural și urban, putând fi o sursă de energie esențială cu politici publice adecvate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Consiliul Județean Vaslui a lansat a doua sesiune de finanțare nerambursabilă pentru proiecte nonprofit în 2024

“De ce să nu valorificăm la adevărata sa valoare această resursă? Putem să ne inspirăm din statele europene cu sectoare forestiere robuste și să implementăm modele eficiente de utilizare a biomasei forestiere. Sloganul “nici un sat fără 1 Megawatt” reprezintă un reper de orientare pentru acest proces.

România ar putea adopta un proiect național care să pună în valoare resursele de biomasa forestieră și agricolă risipite în mare parte prin incendieri necontrolate și ilegale. La conferința de la Sfântu Gheorghe s-au prezentat modele modulare ce pot transforma resturile provenite din silvicultură și agricultură într-o sursă viabilă de energie termică, susținută și finanțată prin programe de dezvoltare locală”, au precizat reprezentanții ASFOR.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Andrei STOIAN, partener Brisk Group

Extinderea utilizării centralelor pe biomasă lemnoasă la nivel național în comunitățile rurale este imperativă. Resturile lemnoase, rămase de la exploatările forestiere, reprezintă o resursă ce poate fi și ar trebui utilizată eficient pentru producerea de energie electrică și termică, fără a afecta gestionarea durabilă a pădurii, similar cu deșeurile provenite din prelucrarea lemnului.

Conferința a prezentat modele diverse de utilizare a biomasei forestiere în mediul rural, de la colectare și transport până la procesele de producție a energiei termice, evidențiind soluții simple și accesibile din punct de vedere financiar.

Participanții, printre care s-au numărat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, autorități locale, antreprenori, cadre universitare și studenți, au contribuit la această dezbatere esențială.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top