Connect with us

BNR: Jumătate din PIB-ul României e făcut de 7 orașe

bnr inq octav ganea - Moldova Invest

Național

BNR: Jumătate din PIB-ul României e făcut de 7 orașe

România a recuperat anual, în medie, două puncte procentuale din decalajul față de media europeană. În anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al României (la paritatea puterii de cumpărare) era de aproximativ 25% din media UE, iar în prezent acest indicator depășește 75%, a spus joi seara Csaba Balint, membru în Consiliul de Administrație al BNR, la conferința anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Un rol important l-a jucat creșterea dinamică a productivității muncii, consideră Balint, iar cea mai rapidă creștere din regiunea CEE a avut-o România.

Tendința pozitivă a fost susținută în mare măsură de restructurarea economică: în anul 2000, aproape 45% din populația ocupată era implicată în agricultură, urmată de industrie (22%) și servicii de piață (21%). în prezent, ponderea s-a deplasat semnificativ către serviciile de piață cu o valoare adăugată mult mai ridicată. În cadrul sectorului de servicii, anumite categorii, precum IT&C, au demonstrat o creștere excepțional de rapidă. Dacă analizăm ponderea valorii adăugate a segmentului IT&C în economiile naționale, România se află în top 5 al țărilor UE.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lipsa investițiilor în promovarea turismului, o cauză a deficitului bugetar în România

Pe lângă capitala țării, există numeroase centre economice regionale – cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, sau Constanța, ce joacă un rol important în dezvoltare. Cei mai importanți șapte poli economici din România contribuie la mai mult de 50% din PIB-ul național.

Potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză, pe lângă cele 6 centre sus-menționate, un alt centru economic important este cel din jurul Mioveni, unde se fabrică autoturismele Dacia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Progres consistent la Autostrada A7: Transformarea nodului rutier de la Râmnicu Sărat în imagini

Pe termen mediu și lung convergența implică disciplină, descoperirea surselor proprii de creștere și o schimbare calitativă a structurii economice
Există totuși, susține membrul boardului BNR, numeroase dificultăți structurale care vor necesita eforturi considerabile pentru a fi abordate. Toate județele din România au făcut progrese semnificative în ultimele aproape două decenii și jumătate în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, dar disparitățile regionale au crescut.

România a beneficiat de un raport datorie publică/PIB relativ scăzut, dar pe măsură ce am redus decalajele, au apărut dezechilibre semnificative, Balint dând exemplul deficitelor gemene: cel bugetar și cel de cont curent (care sunt de mulți ani la niveluri foarte ridicate).

Moldova Invest îți recomandă și ...   CIFER lansează un program cofinanţat din fonduri UE care pregăteşte 260 de tineri pentru piaţa muncii

Pe un orizont de timp ceva mai îndelungat, consideră Csaba Balint, convergența implică disciplină, descoperirea surselor proprii de creștere și o schimbare calitativă a structurii economice având în vedere că fondurile europene nu vor fi disponibile pentru totdeauna sau, cel puțin, nu în aceeași măsură.

În contextul global actual, caracterizat de incertitudine și schimbări structurale majore, România trebuie să fie pregătită să răspundă unor provocări: îmbătrânirea populației, tranziția către o economie verde, digitalizarea, tensiunile geopolitice și fragmentarea globală, precum și impactul inteligenței artificiale, cu toate aspectele sale pozitive și riscurile asociate, a conchis economistul.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top