Connect with us

BNR preconizează o scădere a ratei anualei a inflației în următoarele luni

mugur isarescu 15415500 scaled - Moldova Invest

Național

BNR preconizează o scădere a ratei anualei a inflației în următoarele luni

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Potrivit Băncii Naționale a României (BNR), este de așteptat ca rata anuală a inflației să continue să scadă în următoarele luni, în conformitate cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu

În Raportul asupra inflației din mai, se anticipa o scădere a inflației la nivelul unei cifre în trimestrul III, urmată de 7,1% în decembrie 2023 și de 3,9% la sfârșitul perioadei de proiecție.

BNR a subliniat că există totuși incertitudini și riscuri asociate acestei perspective. Acestea provin din reducerea suplimentară a livrărilor de țiței anunțată recent de țările OPEC și din măsura temporară de plafonare a adaosului comercial la produsele alimentare de bază.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Orașul DARABANI, într-un proces continuu de dezvoltare! Primarul Mihai-Alin GÎRBACI, despre perspectivele investiționale

De asemenea, membrii Consiliului BNR au menționat că presiunile inflaționiste ar putea fi mai moderate din cauza poziției ciclice a economiei, care se așteaptă să aibă o creștere mai lentă în trimestrele II și III în comparație cu previziunile anterioare.

În plus, incertitudini crescute sunt asociate politicilor fiscale și de venituri, inclusiv datele privind execuția bugetară și majorările salariale acordate în sectorul public în contextul dificultăților economice și sociale interne și globale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a decis deblocarea a 37,2 milioane de euro pentru România din PNRR

Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7% pe 5 iulie. De asemenea, au fost menținute la același nivel ratele dobânzilor pentru facilitatea de creditare (Lombard) și pentru facilitatea de depozit. La fel, nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit au fost menținute.

În concluzie, rata anuală a inflației în România se preconizează că va continua să scadă în următoarele luni, dar există riscuri și incertitudini care pot afecta evoluția acesteia. BNR a menținut politica monetară neschimbată în cadrul ultimei ședințe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Antreprenorii români își reconfigurează afacerile pe fondul nesiguranței economice


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top