Connect with us

Breaking News! Guvernul îngheață salariile și angajările la stat!

Salariile inghetate - Moldova Invest

Național

Breaking News! Guvernul îngheață salariile și angajările la stat!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Guvernul pregătește măsuri de criză, după ce ANAF a colectat mai puțin decât se aștepta de la începutul anului și până acum, ceea ce a creat o gaură de 20 de miliarde la buget doar în prima parte a anului.

Pentru a face față acestei situații, Guvernul a decis înghețarea tuturor salariilor bugetarilor până la adoptarea noii legi a salarizării unitare. De asemenea, blocarea angajărilor în sistemul bugetar va avea loc începând cu data de 1 mai, cu excepția cazurilor aprobate de Guvern. Instituțiile vor avea o limită de cheltuieli, impusă de ordonatorii de credite, astfel încât să nu cheltuiască mai mult decât le permite Executivul. Guvernul intenționează să reducă numărul de membri din Consiliile de Administrație ale societăților cu capital de stat și să taie din cheltuielile cu bunurile și serviciile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Chimcomplex dorește să-și reducă din costuri. Va aduce un CEO britanic

Situația economică, este gravă, deşi oficial ministrul de Finanțe, premierul, preşedintele Iohannis susțin că nu sunt probleme. Există riscul să nu ne încadrăm în deficitul bugetar impus de Comisia Europeană. Printre deciziile luate în cadrul coaliției se numără: tăieri de cheltuieli de 20 de miliarde de lei; ţinta de deficit asumat 4,4%; interzicerea majorării salariilor până când intră în vigoare noua lege a salarizării unitare; înghețarea angajărilor la stat de la 1 mai; limite lunare pentru cheltuielile ordonatorilor principali; reducerea numărului de membri în consiliile de administrație; reducerea indemnizației membrilor consiliilor de administrație; reducerea numărului secretarilor de stat din ministere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Adrian Câciu, îngrijorat de faptul că România a cheltuit doar 20% din banii primiți prin PNRR!

Guvernul nu intenționează să taie din banii de investiții sau din pachetul social și economic.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top