Connect with us

Bugetul României pe 2025 | Provocări majore și obiective de stabilitate fiscală

sedinta solemna parlament 28 noiembrie 2022 ziua nationala a romaniei 802370 - Moldova Invest

Național

Bugetul României pe 2025 | Provocări majore și obiective de stabilitate fiscală

Bugetul României pentru anul 2025, aprobat încă din luna februarie, vine după o perioadă electorală marcată de multiple alegeri și un deficit bugetar considerabil, rar întâlnit în Uniunea Europeană

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat în cadrul conferinței PRIA Finance for Keys Business Sectors că obiectivul României este de a reduce treptat acest deficit, cu un plan clar de revenire la pragul de 3% până în anul 2031.

„Bugetul pe 2025 vine după o perioadă destul de agitată în România, cu alegeri multiple în 2024, într-un context fiscal-bugetar dificil. Deficitul bugetar este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar prioritatea noastră este reducerea acestuia, nu doar din perspectiva angajamentelor asumate față de Comisia Europeană, dar și pentru a asigura stabilitatea economică pe termen lung”, a explicat ministrul Finanțelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   De ce băncile din România acordă puține credite: populația cumpără locuințe cu bani lichizi, iar multe firme sunt sub-capitalizat

Pentru atingerea acestui obiectiv, Ministerul Finanțelor monitorizează strict cheltuielile tuturor instituțiilor publice, impunând respectarea plafoanelor bugetare lunare și trimestriale. În același timp, Guvernul vizează o eficientizare a colectării veniturilor, prin reducerea evaziunii fiscale și extinderea bazei de impozitare, învățĂșăminte care vizează toate categoriile de taxe și impozite, de la TVA la accize.

„Obiectivul nostru este să nu supunem repetatelor controale aceleași companii, ci să extindem colectarea veniturilor în mod echitabil, astfel încât fiecare contribuabil să contribuie corect la buget”, a subliniat Tanczos Barna.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România reiterează angajamentul pentru consolidarea securității și competitivității economice în Uniunea Europeană

O altă direcție strategică pentru 2025 este sprijinirea mediului economic. Programe de finanțare precum Start-Up Nation, Construct Plus și Investalim vor continua, iar Guvernul a alocat resurse pentru semnarea contractelor restante și implementarea unor proiecte de economie circulară. Ministrul Finanțelor a atras atenția asupra importanței finanțării fabricilor de reciclare, blocate de ani de zile, și a anunțat că pentru 2025 au fost alocate fonduri suficiente pentru demararea acestor proiecte.

„Economia circulară este un domeniu crucial în strategia noastră. Finanțările pentru fabricile de reciclare au fost tergiversate prea mult timp, iar acum avem resursele necesare pentru a le pune în aplicare”, a precizat ministrul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Groenlanda, miza unui conflict geopolitic: Tensiuni între Danemarca și Statele Unite

Conferința PRIA Finance for Keys Business Sectors a reunit specialiști din domeniile financiar, industrie, sănătate, construcții și economie circulară, care au discutat despre principalele provocări economice ale anului 2025. Printre temele principale abordate s-au numărat consolidarea echilibrelor macroeconomice, crețterea competitivității și dezvoltarea unor politici sustenabile pentru viitorul economic al României.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top