Connect with us

Capacitatea eoliană a României a STAGNAT la 3.086 MW, dar se așteaptă o dublare în următorii cinci ani

parc eolian n 1024x681 1 - Moldova Invest

Național

Capacitatea eoliană a României a STAGNAT la 3.086 MW, dar se așteaptă o dublare în următorii cinci ani

Capacitatea instalată în parcuri eoliene din România a rămas la 3.086 MW din 2014, potrivit reprezentanților RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană), citați de Economedia

Majoritatea acestei capacități este concentrată în regiunea Dobrogea, recunoscută pentru condițiile sale optime de vânt. Deși parcurile eoliene Pechea și Ruginoasa din județele Galați și Iași, cu o capacitate totală de 70 MW, au fost adăugate recent, acestea nu sunt încă reflectate în statisticile ANRE, deși RWEA le contabilizează.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Germania se confruntă cu probleme economice tot mai mari. Cum va fi afectată România de prăbușirea gigantului?

Din totalul de 3.086 MW instalați, 2.820 MW sunt localizați în Dobrogea. Aceasta creează o problemă semnificativă pentru Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, care întâmpină dificultăți în evacuarea energiei din această regiune către Sistemul Energetic Național (SEN). Pentru a aborda această problemă, Transelectrica desfășoară investiții masive, în valoare de sute de milioane de euro, în infrastructura de transport, inclusiv linii de înaltă tensiune și stații de transformare. În plus, Dobrogea găzduiește și Centrala Nucleară de la Cernavodă, cu o capacitate de 1.400 MW, și alte sute de MW în parcuri fotovoltaice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI: „De-a lungul traseului său, care traversează județele Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași și Suceava, A7 va transforma localitățile în adevărate centre economice și logistice”

Deși investițiile semnificative în sectorul eolian au stagnat în ultimii ani, perspectiva se schimbă, începând chiar din acest an. Reprezentanții RWEA afirmă că există suficiente proiecte avansate care pot contribui la atingerea obiectivelor stabilite în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC). Aceste proiecte sunt pregătite să participe la licitațiile viitoare sub schema de Contracte pentru Diferență (CfD), cu o estimare de a atinge 6 GW capacitate eoliană instalată până în 2028/2029, ceea ce ar reprezenta o dublare a capacității actuale în doar cinci ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiect de 130 de milioane de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor pe hidrogen în România

Cu toate acestea, această creștere rapidă va genera provocări majore pentru SEN și Transelectrica, având în vedere caracterul imprevizibil al energiei eoliene și fotovoltaice. Transelectrica a subliniat recent necesitatea investițiilor urgente în baterii de stocare cu o capacitate de 4.000 MW pentru a asigura stabilitatea și echilibrul sistemului în contextul noilor capacități instalate.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top