Connect with us

Cât economisesc, în medie, românii?

1717044959425 - Moldova Invest

Național

Cât economisesc, în medie, românii?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Rata economisirii în România a înregistrat o creștere semnificativă după aderarea la Uniunea Europeană. Acum 20 de ani, aceasta era de doar 1,1%, în timp ce în prezent se situează în jurul valorii de 12,6%. Prin urmare, românii economisesc, în medie, aproximativ o optime din veniturile lor. În timpul pandemiei, această rată a atins un maxim de 16,3%, restricțiile impuse de guvern afectând capacitatea gospodăriilor de a cheltui. După anul 2020, rata economisirii s-a redus treptat, revenind la nivelul minim din ultimii 8 ani, dar rămânând relativ ridicată în contextul istoric.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eviden revine pentru a doua oară consecutiv la Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) cu soluții inovatoare pentru apărare, industria aerospațială și siguranță publică

Din perspectiva europeană, rata de economisire în România este comparabilă cu media zonei euro, unde gospodăriile au economisit puțin peste 14% în 2023. Conform Eurostat, germanii conduc în clasamentul frugalității, reușind să economisească aproximativ o cincime din veniturile lor.

Rata de economisire a gospodăriilor este un indicator esențial pentru evaluarea stabilității financiare și a comportamentului de consum al populației. În perioadele de incertitudine economică, familiile tind să economisească mai mult, amânând cheltuielile neesențiale. În ultimii ani, conflictele geopolitice și inflația au menținut incertitudinea, dar creșterea salariilor a încurajat cheltuielile. De asemenea, ratele mai mari ale dobânzilor ar putea explica tendința crescută pentru economisire, dobânzile ridicate la depozite contribuind la acest comportament.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Salariul minim nu va mai crește de la 1 iulie 2024! Când va fi mărit?

Este important de menționat că există o distribuție asimetrică a sumelor economisite: multe gospodării nu reușesc să economisească, reflectând disparitățile economice interne.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top