Connect with us

Cele mai mari trei bănci din România au obținut împreună, în 2023, aproape 47% din profitul industriei bancare

banci - Moldova Invest

Național

Cele mai mari trei bănci din România au obținut împreună, în 2023, aproape 47% din profitul industriei bancare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Banca Transilvania, BCR și BRD Groupe Société Générale au înregistrat împreună, în 2023, un profit total de 6,4 miliarde de lei, reprezentând aproape 47% din câștigul obținut de întregul sistem bancar, evaluat la 13,7 miliarde de lei.

Deși, în termeni valorici, profiturile cumulate ale celor trei cele mai mari bănci din România au crescut cu aproximativ 22% față de anul precedent, calculele indică faptul că acestea nu mai reprezintă o parte atât de mare din profitul total înregistrat de industria bancară ca în trecut. De exemplu, în 2021, profiturile celor trei instituții de credit reprezentau aproximativ 54% din profitul total, în timp ce în 2022 acest procent a fost puțin peste 51%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii Portului Constanța

Datele individuale arată că Banca Transilvania rămâne cea mai profitabilă bancă din țară, instituția de credit din Cluj reușind în 2023 să depășească performanța din 2015 cu cei 2,5 miliarde de lei (+14% față de 2022), când a raportat un profit de 2,4 miliarde de lei în condiții excepționale generate de preluarea Volksbank.

profit bt - Moldova Invest

BCR a înregistrat în 2023 un profit net de 2,32 miliarde de lei (469 milioane de euro), în creștere cu 33% față de 1,74 miliarde de lei (354 milioane de euro) în 2022, datorită unei performanțe operaționale îmbunătățite, susținută de un volum mai mare de afaceri cu clienții.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Aeroportul Iaşi sărbătorește 1 milion de pasageri în doar şase luni din acest an

profit bcr - Moldova Invest

Și BRD Groupe Société Générale, banca cu acționariat francez, a avut un an excepțional în 2023, raportând un profit record de 1,63 miliarde de lei, în creștere cu 27% față de 2022 (1,28 miliarde de lei).

profit brd - Moldova Invest

Privind în oglindă evoluția profiturilor celor trei bănci, așa cum se poate observa în graficele prezentate, Banca Transilvania este singura instituție care nu a raportat pierderi în niciun an de la criza financiară până în prezent. BCR și BRD Groupe Société Générale s-au confruntat fiecare de câte două ori cu această situație.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 21.45% în primele patru luni din acest an


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top