Connect with us

CIFER lansează un program cofinanţat din fonduri UE care pregăteşte 260 de tineri pentru piaţa muncii

Facultate universitate studenti biblioteca carti Foto pixabay 1 1640x1093 1 1024x683 1 - Moldova Invest

Național

CIFER lansează un program cofinanţat din fonduri UE care pregăteşte 260 de tineri pentru piaţa muncii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) lansează proiectul „START STUDENT – Cariera ta începe cu practica”, o inițiativă concepută pentru a spori relevanța formării profesionale a studenților prin organizarea de stagii de practică la angajatori.

Conform unui comunicat transmis vineri de CCIFER, proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European Plus (FSE+) și Programul Național Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, având o valoare totală de 4,865 milioane lei. Din această sumă, 3,928 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene, 693.304 lei provin din bugetul de stat, iar contribuția CCIFER însumează 5% din valoarea totală. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni.

„Prin proiectul ‘START STUDENT – Cariera ta începe cu practica’, ne propunem să reducem decalajul dintre educaţie şi piaţa muncii, oferindu-le studenţilor oportunităţi concrete de dezvoltare profesională. Finanţarea din fonduri europene ne permite să sprijinim 260 de tineri în tranziţia către carieră, asigurându-le competenţele şi experienţa necesare pentru a deveni viitori profesionişti de succes. Acest proiect reflectă angajamentul CCIFER de a susţine formarea tinerilor şi de a contribui la dezvoltarea unei forţe de muncă bine pregătite, adaptate cerinţelor economiei actuale”, susţine Adriana Record, director executiv, citată în comunicat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Termenul de depunere a ofertelor pentru lotul Grinţieş – Pipirig, parte din A8, în valoare de 6,9 miliarde lei, prelungit până la 5 martie 2025

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea relevanţei formării profesionale pentru 260 de studenţi din regiuni mai puţin dezvoltate, prin desfăşurarea a 260 de stagii de practică în companii, pe o perioadă de 24 de luni. Proiectul are ca scop îmbunătăţirea calităţii, incluziunii, eficacităţii şi relevanţei sistemelor de educaţie şi formare pentru piaţa muncii, prin validarea învăţării non-formale şi informale, dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi digitale şi promovarea formării duale şi a sistemelor de ucenicie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gigantul chinez Chery ia în calcul să construiască o fabrică în România

proiectul vizează 260 de studenţi, care vor beneficia de stagii de practică la angajatori, organizate pe parcursul a doi ani. Se estimează că peste 60% dintre aceştia, adică 157 de studenţi, vor finaliza cu succes stagiile de practică. Totodată, proiectul promovează incluziunea şi accesibilitatea, 52 de participanţi, reprezentând 20% din total, provenind din medii defavorizate. Stagiile de practică vor fi organizate pentru studenţi din anii 2 şi 3 de licenţă, precum şi pentru cei din anii 1 şi 2 de masterat. De asemenea, proiectul include activităţi de formare antreprenorială, adaptate cerinţelor sectoarelor emergente, precum economia circulară, bioeconomia, energia şi schimbările climatice.

Studenţii participanţi vor beneficia de dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi digitale, dar şi de creşterea nivelului de calificare prin participarea la stagii de practică relevante pentru domeniul lor de studiu. De asemenea, proiectul stimulează motivaţia şi implicarea prin oferirea de indemnizaţii pentru participarea la stagii de practică şi prin organizarea de competiţii profesionale cu premii. Un alt beneficiu major este creşterea gradului de conştientizare privind corelarea formării profesionale cu cerinţele pieţei muncii, prin realizarea unei analize strategice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BRUXELLES | Concluziile întâlnirii delegației ROREG cu Raffaele Fitto, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene pentru Coeziune și Reforme

Proiectul „START STUDENT – Cariera ta începe cu practica” se derulează în cadrul Obiectivului de Politică 4: „Europa mai socială şi mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale”, Prioritatea P07: „Creşterea calităţii ofertei de educaţie şi formare profesională”, obiectivul specific ESO4.5.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top