Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate relua licitația pentru Lotul 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins, pe fond, contestația depusă de constructorul italian WeBuild
În urma acestei decizii, procedura suspendată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) urmează să fie reluată, iar un nou termen pentru depunerea ofertelor va fi anunțat în curând.
În ceea ce privește Lotul 1 al autostrăzii, CNSC a admis parțial contestația constructorului italian, dar a respins solicitarea de prelungire a termenului de depunere a ofertelor cu 90 de zile. Astfel, termenul pentru Lotul 1 a fost stabilit pentru 4 noiembrie 2024.
Contestația WeBuild pentru Lotul 2 s-a bazat pe modificarea factorului de evaluare, constructorul acuzând CNAIR că a ajustat cerințele „în timpul jocului” prin emiterea unor erate. Contractul pentru acest lot prevede o durată maximă de 30 de luni, cuprinzând 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție.
Lotul 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava: Specificații Tehnice și Obiective
Cu o lungime de 28,97 km, Lotul 2 prevede construirea unui pod peste Râul Siret și DJ208C (845,10 m), a unui pasaj peste CF511 (625,10 m), a trei noduri rutiere – inclusiv unul care va asigura legătura cu Aeroportul Internațional Suceava printr-un drum de conexiune de 5,2 km. De asemenea, contractul include două parcări de scurtă durată și două spații de servicii echipate cu opt stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Sectorul Pașcani – Suceava al Autostrăzii A7, cu o lungime totală de 62 de km și o valoare estimată la 7,79 miliarde de lei (fără TVA), este finanțat prin Programul Transporturi și este împărțit în două loturi distincte. Lotul 1, având o lungime de 33 km, va asigura conexiunea cu DJ 208C, iar Lotul 2 va oferi acces direct la Aeroportul Suceava și la DN29, cu multiple viaducte, pasaje și noduri rutiere incluse pe traseu.
Această porțiune strategică a A7, care începe în nord-vestul Municipiului Pașcani și se termină în estul Municipiului Suceava, va conecta Moldova la viitorul tronson Suceava – Siret, facilitând accesul la punctul de trecere a frontierei Siret și oferind o infrastructură modernă pentru dezvoltarea regiunii.