Connect with us

CNAIR va inaugura 79 de kilometri de centură în 2024. Când va fi gata prima centură făcută de chinezi în România?

Centura Timisoara Sud - Moldova Invest

Național

CNAIR va inaugura 79 de kilometri de centură în 2024. Când va fi gata prima centură făcută de chinezi în România?

În 2024, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are planificată inaugurarea a patru centuri cu o lungime totală de 79 de kilometri.

Conform rapoartelor de progres, cele mai avansate sunt Centurile Târgu Jiu, Bârlad, Timișoara Sud, Sfântu Gheorghe și Craiova Sud, cu progrese fizice de execuție situate între 60 și 82%. Cu toate acestea, lucrările pe Centura de 5,5 kilometri de la Zalău, care sunt într-un impas aproape blocat la aproximativ 50%, sunt în derulare cu o asociere de firme din China și România, având șanse doar teoretice de finalizare. Aceste proiecte sunt planificate ca variante de ocolire, nu ca segmente din autostrăzi sau drumuri expres, care ar putea funcționa ca centuri pentru localitățile de pe traseu. În plus, orașele mari și municipiile reședință de județ, cum ar fi Iași sau Târgu Mureș, nu au deloc sau au doar parțial centuri ocolitoare.

În vara anului 2024, inaugurările planificate includ Bârlad, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu și Timișoara, cu o lungime totală de 69 de kilometri.

Centura Târgu Jiu este prima care urmează să fie deschisă în 2024, cel mai târziu în această vară. Această variantă din Gorj are o lungime de 20 de kilometri și se apropie de 90% execuție. Constructorul este Collini Lavori din Italia, iar valoarea contractului este de 244 de milioane de lei. Cel mai avansat segment este cel cuprins între DN 67 D Târgu-Jiu-Tismana-Baia de Aramă și DN 66 Rovinari-Târgu Jiu, unde sunt efectuate testele statice și dinamice la poduri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Analiza economică a României în contextul transformărilor UE până în 2035

,,Pe sectorul vestic al Variantei Ocolitoare a Municipiului Târgu Jiu, Antreprenorul a început efectuarea testelor obligatorii înainte de deschiderea circulației rutiere pe poduri noi construite.” anunța CNAIR, prin DRDP Craiova pe 23 martie. Sectorul vestic 5-6 km. urmează să fie deschis în aprilie sau mai, iar la vară secțiunea de est până în nord, la ieșirea din Târgu Jiu spre Defileul Jiului. În zona de sud -est se va conecta cu drumul de mare viteză Autostradă și Drum Expres Craiova-Filiași-Târgu Jiu.

Centura Bârlad, al cărei contract a fost semnat în 2018, va fi inaugurată în iunie 2024. Având o lungime de 11 kilometri, este în prezent la 82% execuție. Inițial, lucrările s-au blocat în 2022, când progresul era doar de 30%, din cauza eșecului constructorului principal, Tehnic Assist, de a continua lucrările. Contractul a fost salvat prin implicarea constructorului Concelex. Traseul Centurii Bârlad se întinde de la DN 24 Tișița la Vama Albița, unul dintre cele mai importante puncte de trecere a frontierei cu Republica Moldova. Termenul limită inițial pentru finalizare era 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Costurile la energie, în creștere în România! Explicația Ministrului BURDUJA

Situația lucrărilor pe varianta ocolitoare Bârlad:

Centura Timișoara Sud, cu o lungime de 26 de kilometri, este aproape de finalizare, cu un stadiu fizic de execuție de aproximativ 75%, conform Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara. După rezilierea primului contract cu Tirrena Scavi în decembrie 2022, UMB a preluat contractul cu o progresie de aproape 60%, având termen de finalizare în iulie 2024. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că anumite tronsoane pot fi deschise traficului înainte de finalizarea întregului proiect. UMB urmează să înceapă lucrările și la lotul lipsă de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva după minivacanța de 1 Mai-Paște.

Centura Sfântu Gheorghe, cu o lungime de 12 kilometri, construită de firma GottStrasse din Brașov, are peste 60% execuție, iar termenul de finalizare este iunie 2024. Probabil inaugurarea va avea loc toamna aceasta. În ultima lună, constructorul a început lucrările de asfaltare. Centura va fi construită ca un drum clasic, cu o bandă pe sens, și va include patru intersecții cu sensuri giratorii și trei pasaje supraterane, cel mai lung având 526 de metri și trecând peste râul Olt și peste calea ferată Brașov – Deda. De asemenea, vor fi amenajate două spații de servicii și un centru de întreținere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, despre implementarea fondurilor europene în Republica Moldova, la Vocea Basarabiei. Provocări, strategii și perspective

Centura Craiova Sud, cu o lungime de doar 10 kilometri, construită de Rizzani din Italia, are un progres de aproximativ 60%, iar inaugurarea este posibilă la sfârșitul anului doar cu o mobilizare mai bună. Rizzani a cerut o nouă extensie pentru finalizarea lucrărilor. Contractul include și construirea unei subtraversări a liniei de tren M 100 București-Craiova-Timișoara. Deși promisiunile au fost făcute pentru începerea lucrărilor pe Centura București Sud, lotul de 15 kilometri A1-DN5, acestea nu s-au materializat încă.

Centura Zalău, cu o lungime de 5,5 kilometri, se confruntă cu dificultăți majore și are șanse minime de a fi inaugurată în acest an. Lucrările sunt blocate la aproximativ 55%, din cauza alunecărilor de teren și a lipsei de extindere a contractului. În vara anului trecut, ministrul Grindeanu a promis deblocarea situației, dar încă nu s-au făcut progrese semnificative. Contractul pentru această centură a fost semnat cu Asocierea Sinohydro din China și SC GoodProod din România în 2020.

Anul acesta vor fi deschise și centurile de la Beiuș, Sânmartin și Aleșd, construite de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu CNAIR. De asemenea, lucrările la Centura Comarnic, transferată de la CNAIR la Consiliul Județean Prahova, ar putea fi finalizate de Frasinul.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top