Connect with us

Comerțul româno-german se intensifică de la un an la altul

rrrrrrrr - Moldova Invest

Național

Comerțul româno-german se intensifică de la un an la altul

În prima jumătate a anului 2023 schimburile comerciale dintre România și Germania au depășit cu 11% volumul schimburilor din aceeași perioadă a anului trecut, conform Biroului Federal de Statistică (Destatis)

Importurile și exporturile dintre România și Germania au însumat în perioada ianuarie – iunie 2023 peste 20,5 mld EUR. Creșterea este de 11,4 % față de aceeași perioadă a anului trecut (primele șase luni 2022: 18,4 mld EUR).

Astfel, exporturile către România s-au ridicat la 10,7 mld. EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 8,1% față de perioada similară din 2022, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 9,8 mld. EUR, în creștere cu 15,3% față de primele șase luni ale anului trecut. Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile și pe locul 21 privind importurile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Energiei așteaptă propuneri de proiecte energetice din surse geotermale. Suma disponibilă pentru finanțare este de 30 de milioane de euro

„Relațiile economice româno-germane au avut și în acest an o evoluție pozitivă. Interesul firmelor germane de a deschide afaceri sau a-și extinde activitățile în România este în continuare mare. Însă, pentru un mediu de afaceri favorabil și competitiv, companiile au nevoie de predictibilitate, în special în privința  politicilor fiscale. Mediul de afaceri solicită de mult timp o strategie fiscală pe termen lung, care să urmărească utilizarea mai eficientă a finanțelor publice, să consolideze în același timp capacitatea administrativă a autorităților fiscale, prin profesionalizare și prin digitalizarea proceselor”, spune Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director al AHK România.

În ceea ce privește Republica Moldova, volumul schimburilor comerciale în primele șase luni ale anului a depășit 413 mil. EUR, cu 2,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile au însumat peste 274 mil. EUR, în creștere cu 8,1%, iar importurile din Republica Moldova au fost de 139 mil. EUR, în scădere cu 6,1% față de primele șase luni din 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Energie verde pentru viitor! Avem toate șansele să fim primii din Europa sau chiar din lume”

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără 600 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dinamica economică în 2024: Proiecții CFA România pentru leu, euro, și inflație

Laitmotivul anului 2023 pentru AHK România: Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities

Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”. În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships transformăm Challenges into Opportunities!


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top