Connect with us

COMISIA EUROPEANĂ a aprobat 149.000.000 de EURO pentru sprijinirea producției de HIDROGEN din SURSE REGENERABILE

HIDROGEN e1660121337855 - Moldova Invest

Național

COMISIA EUROPEANĂ a aprobat 149.000.000 de EURO pentru sprijinirea producției de HIDROGEN din SURSE REGENERABILE

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat pentru România în valoare de 149 de milioane de euro pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile

Scopul măsurii este să contribuie la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE pentru hidrogen și cu Pactul verde al UE.

Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele planului REPowerEUde a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia și de a accelera tranziția verde.

Hidrogenul verde este produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Scădere cu 47% a volumului de investiții imobiliare în România în 2023, raportat la media ultimilor 5 ani

Se pare că valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane de euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Solicitanții eligibili sunt:

  • institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen,
  • producători de gaz natural,
  • micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică,
  • unităţi administrativ-teritoriale
Moldova Invest îți recomandă și ...   Șeful Trezoreriei României sugerează o posibilă îmbunătățire a ratingului de țară. Coerența politicilor, factor decisiv pentru obținerea calificativului BBB

HIDROGEN e1660121337855 - Moldova Invest

Conform echipei fonduri-structurale.ro, care citează Reprezentanța Comisiei Europene în România, schema notificată de România, care se va desfășura până la 31 decembrie 2023, va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema va sprijini construcția de noi instalații pentru producția de hidrogen din surse regenerabile, cu scopul de a realiza, până la 31 decembrie 2025, capacități de producție a hidrogenului din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care să producă cel puțin 10 000 de tone de hidrogen pe an.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România își consolidează poziția a doua între exportatorii de cereale din Europa. Competiție strânsă cu Rusia pentru piața egipteană și saudită

Schema este deschisă întreprinderilor de toate dimensiunile care își desfășoară activitatea în domeniul producției de hidrogen sau de energie electrică, unităților administrativ-teritoriale sau institutelor naționale de cercetare și dezvoltare din domeniul energiei, inclusiv asociațiilor sau parteneriatelor formate de actorii respectivi.

În cadrul schemei, sprijinul va fi acordat sub formă de granturi directe.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top