Connect with us

Comisia Europeană a aprobat, parțial, plata celei de-a doua tranșe de bani din PNRR pentru România!

Comisia Europeana - Moldova Invest

Național

Comisia Europeană a aprobat, parțial, plata celei de-a doua tranșe de bani din PNRR pentru România!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Marți, Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară parțial pozitivă a celei de-a doua cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Comisia Europeană a susținut că două jaloane legate de investițiile în energie nu au fost atinse în mod satisfăcător.

Potrivit comunicatului emis de Comisia Europeană, în data de 16 decembrie 2022, România a trimis o cerere de plată bazată pe 49 de jaloane și 2 ținte stabilite pentru a doua tranșă de finanțare. După analizarea documentelor prezentate de autoritățile române, Comisia a constatat că 47 de jaloane și 2 ținte din totalul de 49 de jaloane și 2 ținte au fost îndeplinite în mod satisfăcător.

Aceste 47 de jaloane și 2 ținte care au fost atinse satisfăcător acoperă reformele în domeniul tranziției către economia verde și digitală, precum și reformele și investițiile legate de îmbunătățirea coordonării guvernamentale în implementarea politicilor publice, îmbunătățirea gestionării resurselor de apă, susținerea turismului și promovarea culturii. Alte reforme și investiții vizează îmbunătățirea managementului resurselor umane în sectorul sănătății, consolidarea administrației fiscale și a sistemului de pensii, modernizarea infrastructurii în domeniul educației, asigurarea independenței sistemului judiciar și intensificarea luptei împotriva corupției. Cererea de plată acoperă, de asemenea, reforme menite să îmbunătățească siguranța rutieră și investiții pentru sprijinirea financiară a sectorului privat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eurostat: Comparativ cu situaţia din 2022, proporţia tinerilor care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut cu 0,5 puncte

„Comisia a constatat că două jaloane legate de investițiile în energie (mai exact jaloanele 129 și 133) nu au fost atinse în mod satisfăcător. Comisia recunoaște primele măsuri luate deja de România pentru a atinge aceste jaloane restante, deși mai sunt încă multe de făcut. Prin urmare, Comisia activează procedura de suspendare a plăților, în temeiul articolului 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență. În conformitate cu Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență și cu explicațiile din Comunicarea publicată la 21 februarie 2023, această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a atinge jaloanele restante, permițându-le, în același timp, să beneficieze de o plată parțială legată de jaloanele și țintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, se arată în comunicat.

„România a progresat bine în ceea ce privește punerea în aplicare a planului său de redresare și reziliență, de exemplu prin realizarea de reforme privind siguranța rutieră, energia din surse regenerabile și serviciile de cloud din sectorul public. De asemenea, România a luat măsuri importante pentru a combate munca nedeclarată și pentru a investi în rețelele 5G. În prezent, încurajăm România să își accelereze eforturile în următoarele șase luni cu privire la cele două etape legate de investițiile în energie care nu sunt încă realizate. Încurajăm toate statele membre, inclusiv România, să procedeze rapid la punerea în aplicare a planurilor lor de redresare și reziliență. Comisia este alături de voi”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor prin programele IMM Plus și IMM Invest

Legat de evaluarea preliminară pozitivă, Comisia anunță că a transmis Comitetului economic și financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a jaloanelor și țintelor, solicitându-i avizul.

„Avizul CEF, care urmează să fie emis în termen de cel mult patru săptămâni, ar trebui luat în considerare în evaluarea finală a Comisiei. În urma avizului CEF privind evaluarea preliminară pozitivă și a observațiilor României cu privire la suspendarea plăților și luând în considerare aceste două elemente, Comisia va adopta decizia privind plata tranșei, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie. Plata către România poate fi efectuată după ce Comisia adoptă decizia”, se mai spune în document.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a avut în 2023 cheltuieli de capital pentru echipamente de producţie şi sisteme militare de aproximativ 30 miliarde de euro, reprezentând în jur de 9% din PIB

Legat de suspendarea plăților, CE arată că a comunicat României motivele pentru care consideră că două jaloane nu au fost atinse în mod satisfăcător.

„Această comunicare inițiază o procedură administrativă între Comisie și statul membru vizat. România are acum dreptul de a-i prezenta Comisiei observațiile sale în termen de o lună de la primirea comunicării. Dacă, în urma observațiilor României, Comisia ar confirma evaluarea sa potrivit căreia cele două jaloane restante nu au fost atinse în mod satisfăcător, aceasta va stabili cuantumul plății care urmează să fie suspendat prin aplicarea metodologiei sale de suspendare a plăților (prevăzută în anexa II la Comunicarea din 21 februarie). Din acel moment, România va avea la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a îndeplini în mod satisfăcător jaloanele restante. În această perioadă de șase luni, Comisia se va angaja într-un dialog activ cu autoritățile române. Dacă și când vor fi atinse jaloanele, Comisia va ridica suspendarea plății și va trimite evaluarea sa către Comitetul economic și financiar, urmând procedura descrisă mai sus cu privire la evaluarea preliminară pozitivă”, mai transmite CE.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top