Connect with us

Comisia Europeană a lansat primul apel de proiecte strategice în domeniul materiilor prime critice

materii critice - Moldova Invest

International

Comisia Europeană a lansat primul apel de proiecte strategice în domeniul materiilor prime critice

Pe 23 mai 2024, Comisia Europeană a lansat primul apel de proiecte strategice în domeniul materiilor prime critice. Acest eveniment a coincis cu prima reuniune a Comitetului European pentru Materii Prime Critice (CRM Board), desfășurată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, Belgia. Lansarea proiectelor nu are limitări bugetare, oferind astfel o oportunitate largă pentru companii și instituții interesate.

Evenimentul a marcat intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2024/1252 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 168/2013, (UE) 2018/858, (UE) 2018/1724 și (UE) 2019/1020 (Critical Raw Materials Act – CRMA), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 03.05.2024.

Comisia Europeană a lansat primul apel de proiecte strategice în domeniul materiilor prime critice

Actul european privind materiile prime critice, cunoscut sub denumirea de Critical Raw Materials Act (CRMA), a intrat oficial în vigoare, stabilind un cadru pentru asigurarea unei aprovizionări sigure, diversificate și durabile cu materii prime critice. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, accesul securizat la aceste resurse este crucial pentru sectoare strategice precum tehnologiile curate, industria digitală, industria de apărare și industria aerospațială.

Europa dispune acum de un cadru de reglementare menit să consolideze capacitățile naționale, precum și sustenabilitatea și circularitatea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice din UE, continuându-și în același timp agenda de diversificare. Datorită acestui act legislativ, UE va consolida oferta internă și își va reduce dependența de furnizori unici. După cum au demonstrat-o consecințele pandemiei de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia, dependențele strategice au expus industria europeană la riscuri de perturbare a lanțului de aprovizionare. Acest cadru sprijină și agenda de diversificare a surselor de aprovizionare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ce cuprinde programul economic „Hrană, apă, energie”, lansat de câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, Călin GEORGESCU

Cadru de selectare și condiții de finanțare

Regulamentul CRMA creează, de asemenea, un cadru pentru selectarea și implementarea proiectelor strategice. Aceste proiecte pot beneficia de condiții favorabile de autorizare și de facilități în accesul la finanțare. Regulamentul stabilește, de asemenea, cerințele naționale pentru dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, având ca scop creșterea capacităților de extracție, procesare și reciclare a materiilor prime critice în Uniunea Europeană.

Europa beneficiază acum de un cadru de reglementare menit să consolideze capacitățile interne și să îmbunătățească sustenabilitatea și circularitatea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice. Acest cadru sprijină și agenda de diversificare a surselor de aprovizionare.

„Prin această lege, UE va întări oferta internă și va reduce dependența de furnizori unici. După cum a devenit evident în urma pandemiei COVID-19 și a invaziei Ucrainei de către Rusia, dependențele strategice au expus industria europeană la riscuri semnificative de perturbare a lanțului de aprovizionare”, se menționează în comunicat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gigantul maghiar MVM, la un pas de a achiziționa E.ON Energie România, dar tranzacția depinde de statul român

În acest context, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului aduce la cunoștință tuturor companiilor de profil faptul ca au posibilitatea de a depune propuneri de proiecte până la data limită menționată.

Informațiile sunt disponibile în paginile dedicate aflate la adresele următoare:


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top