Connect with us

Comisia Europeană nu este de acord cu legea pensiilor! Atenționările Băncii Mondiale!

comisia europeana - Moldova Invest

Național

Comisia Europeană nu este de acord cu legea pensiilor! Atenționările Băncii Mondiale!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Surse guvernamentale informează că Comisia Europeană nu este de acord cu modificările aduse de Senat la legea pensiilor, iar coaliția PSD-PNL-UDMR trebuie să ia în considerare indicațiile raportului Băncii Mondiale și să o ia de la capăt.

Miniștrii români au fost invitați de experții europeni să discute cu privire la legislația pensiilor de serviciu, după finalizarea evaluării de impact a formei adoptate de Senat de către Banca Mondială. În forma sa actuală, proiectul de lege privind pensiile de serviciu nu îndeplinește cerințele necesare și nu asigură sustenabilitatea fiscală și echitatea, conform Comisiei Europene.

Evaluarea preliminară a Comisiei Europene recomandă să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament până nu sunt integrate evaluările din studiul de impact al Băncii Mondiale, iar oficialii europeni au transmis că România riscă să piardă fondurile dacă nu se respectă aceste indicații. Coaliția de guvernare se va reuni de urgență pentru a veni cu noi măsuri în vederea respectării cerințelor Comisiei Europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agricultorii pot accesa fonduri nerambursabile de până la 1,5 MILIOANE de euro pentru modernizarea sistemelor de irigații

„Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice”, spun experții europeni.

„Proiectul de lege prevede în continuare perioade de cotizare substanțial mai mici decât cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani”, conform observațiilor Comisiei Europene.

Pensiile militare

În ceea ce privește pensiile militare, oficialii europeni consideră că „proiectul de lege prevede o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii 5 ani de serviciu”, iar „acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul va investi 2,5 MILIARDE DE EURO în construirea unui oraș pentru militarii NATO din baza de la Kogălniceanu

„Două opțiuni analizate de Banca Mondială par mai semnificative: rata de înlocuire a veniturilor de 45 % și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, propune Comisia Europeană.

Pensiile magistraților

Cu privire la judecători și procurori, experții europeni susțin că deși deciziile Curții Constituționale limitează modificările care pot fi aduse pensiilor judecătorilor/procurorilor, „ar trebui avute în vedere o durată mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic și alinierea indexării la sistemul general pentru a alinia pensiile speciale ale magistraților la principiul contributivității și pentru a face sistemul mai echitabil”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNAS a anunţat că are bani doar până în septembrie!

„Cu toate acestea, în proiectul de lege există încă diferențe substanțiale între categoriile de pensii speciale în ceea ce privește criteriile de eligibilitate propuse, prestația țintă și baza de calcul pentru prestațiile de pensie. Înțelegem, de asemenea, că în Senat sunt introduse amendamente (de exemplu, reducerea vârstei de pensionare pentru diplomați de la 65 la 60 de ani), care ar exacerba diferențele dintre categoriile de pensii speciale. Reiterăm faptul că raționalizarea categoriilor de pensii speciale înseamnă armonizarea criteriilor de eligibilitate, a cuantumului pensiei (ratei de înlocuire a veniturilor) și a bazei de calcul (definiției veniturilor luate în considerare) între diferitele categorii”, a mai transmis Comisia Europeană.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top