Național
Comisia Europeană propune alocarea a 33,9 milioane euro României, pentru atenuarea daunelor provocate de seceta din 2022!
Comisia Europeană a propus alocarea unui sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene. Banii for fi destinați pentru oferirea de asistenţă României, în urma daunelor provocate de secetă gravă din vara anului 2022.
„Comisia Europeană propune astăzi, 23 august, un sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistenţă României în urma daunelor cauzate de o secetă severă în vara anului 2022. Asistenţa FSUE poate acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecţii pentru populaţie, asigurarea infrastructurii de prevenţie şi protejarea patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare”, anunţă CE.
FSUE poate finanța retroactiv toate operaţiunile de urgenţă şi de redresare, începând din prima zi a calamității naturale.
„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice şi al unor dezastre naturale cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenţia, adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esenţiale, asistenţa FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE şi nu se opreşte la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, spune comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Este necesară aprobarea autorității bugetare pentru propunerea Comisiei, iar Comisia nu poate emite o părere preliminară cu privire la avizul autorității bugetare.
După ce propunerea de mobilizare primește aprobarea din partea autorității bugetare, Comisia va elabora o decizie de punere în aplicare a asistenței FSUE. Odată ce decizia este adoptată, sprijinul financiar poate fi acordat printr-o singură plată.
FSUE reprezintă un instrument esențial al Uniunii Europene pentru a face față consecințelor dezastrelor și reprezintă o manifestare concretă a solidarității dintre statele membre. Acesta furnizează sprijin financiar țărilor membre și candidatelor în cazul unor dezastre naturale majore. Începând din aprilie 2020, în contextul eforturilor UE de combatere a pandemiei COVID-19, sfera de aplicare a FSUE a fost extinsă pentru a acoperi și situațiile de urgență legate de sănătatea publică.
FSUE a fost creat ca răspuns la inundațiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002, având ca principal obiectiv susținerea operațiunilor de urgență și recuperare în statele eligibile afectate de dezastre naturale.
Între anii 2002 și 2022, FSUE a mobilizat în total peste 8,2 miliarde de euro pentru a interveni în 127 de situații de urgență (107 dezastre naturale și 20 de situații de urgență legate de sănătate) în 24 de state membre ale UE (plus Regatul Unit) și în 3 țări aflate în proces de aderare la UE (Albania, Muntenegru și Serbia).
Activarea FSUE are loc în urma solicitărilor depuse de către țările eligibile și în funcție de evaluarea eligibilității acestora.
În perioada 2021-2027, FSUE este inclus în noua rezervă creată pentru acordarea de ajutoare de urgență și pentru situații de solidaritate.
În luna iunie a anului 2023, în cadrul evaluării semestrului din mijlocul perioadei pentru Cadrul Financiar Multianual, Comisia a propus o majorare de 2,5 miliarde de euro a rezervei pentru ajutoare de urgență și situații de solidaritate pentru perioada 2024-2027. Această sumă va fi împărțită între FSUE și un alt instrument (rezerva pentru ajutoare de urgență), dat fiind că cadrul financiar actual s-a dovedit a fi insuficient pentru a face față nevoilor generate de dezastre tot mai frecvente și severe în Uniunea Europeană și la nivel global.